IMG_6900.jpg

Hei.

Velkommen til min elbil, bil- og opplevelsesweb! Jeg reiser rundt i ulike biler, og prøver å finne spennende ting på veien som du kan ha glede av - i tillegg til det som er å si om de fine bilene, selvsagt!

Det er mye nytt å sette seg inn i når du skal konvertere til elbil. Jeg prøver ut forskjellige biler og "issues" som du forhåpentligvis kan ha glede av før du signerer hos bilhandleren.

Foreløpig har jeg lagt inn en del nyheter og snart kommer det flere biltester og ikke minst praktiske råd om hybrid-, plug-in hybrid- og elbiler, lading, ord og uttrykk, m.m.

Jeg håper du vil være med på reisen! 

Beste hilsen Gro

Nye Kia Sorento plug-in hybrid – 7-seter som parkerer selv

Nye Kia Sorento plug-in hybrid – 7-seter som parkerer selv

Pressen har fått se den nye Kia Sorento hos Kia, Bertel O. Steen på Lørenskog .Første bil bygget på Kias nye plattform for SUV-er i mellomklassen og fjerde generasjon i rekken Sorento. Kombinert med et større karosseri, gjør den nye plattformen Sorento til en av de mest fleksible og romslige SUV-ene med tre seterader. I tillegg vil den nå for første gang leveres med elektrifisert drivlinje.

“Nye Sorento vil bli en av de mest romslige og fleksible ladbare SUVene, og vi ser frem til å lansere den i tidlig neste år”, sier Irene Solstad, Adm. Direktør for Kia i Bertel O. Steen. “God plass, mulighet for 7 seter, firehjulstrekk og elektrisk rekkevidde gjør nye Sorento veldig aktuell”.

Adm. dir i Kia, Bertel O. Steen, foran den nye Kia Sorento i en av de nye lakkfargene Mineral Blue

Adm. dir i Kia, Bertel O. Steen, foran den nye Kia Sorento i en av de nye lakkfargene Mineral Blue

Avanserte tilkoblingsmuligheter, førerassistentsystemer og infotainment-teknologi gjør Sorento til Kias hittil mest teknisk avanserte bil. Siden lanseringen i 2002 har Sorento blitt solgt i over tre millioner eksemplarer, og omlag 300 000 av disse er solgt i Europa. Salget av elektrifiserte modeller øker også i Europa, og i første halvdel av 2020 sto de for rundt en fjerdedel av alle Kia solgt i Europa*. 

En rekke innovasjoner gjennom hele drivlinjen gjør Sorento Plug-in Hybrid til den mest avanserte og effektive Plug-in Hybrid til dags dato fra Kia. Den nye modellen nyttiggjør for første gang i en Plug-in Hybrid uavhengig og dedikert vannavkjøling til høyspentbatteriet. Dette optimaliserer temperaturstyring, varmesirkulering og effektiviteten til høyspentbatteriet. Den 66,9 kW elektriske motoren er forbedret med en ny 2-stegs lamineringsprosess av rotor som reduserer lyd og vibrasjoner fra el-motoren.

Brukervennlig og pent interiør

Brukervennlig og pent interiør

Fossilmotoren utnytter Kias siste «Smarttream» innovasjoner, inkludert CVVD (Contiuously Variable Valve Duration) teknologi, som regulerer åpningstiden til innsugsventilene avhengig av kjøreforhold. Dette gjør motoren i stand til å utnytte ulike forbrenningssykluser for sømløst å optimaliserer motoreffekt og drivstofføkonomi.

DESIGN OG UTFORMING

Kias nye platform muliggjør med sin layout at batteripakken plasseres under gulvet i kabinen, slik at plass for passasjerer og bagasje utnyttes best mulig. Sorento Plug-in Hybrid har godt med plass for 5 eller syv personer, og er også en av bilene med størst bagasjekapasitet i sin klasse; med to seterader er det opp til 809 liter for syv-seter, og 898 liter for femseter. Med tre seterader og syv seter er bagasjerom på 175 liter. (179 liter i hybridvarianten)

Sorento Plug-in Hybrid har samme moderne eksteriørdesign som de øvrige varianter i modellrekken, men skiller seg ut med ‘eco plug-in’ emblem og ladeluke.

I interiøret er også det meste uendret, bortsett fra det digitale instrumentpanelet på 12.3‘’ som er redesigned med ny grafikk for å gi fører god oversikt over drivlinjen som batteristatus og energioverføring. Infotainmentskjermen på 10.25‘’ har ny funksjonalitet slik at man enkelt kan lokalisere ladepunkter underveis.

Nye Sorento har skarpere linjer, og i fronten er en nytolkning av Kias signaturgrill med en bredere form som omslutter de integrerte hovedlyktene med LED-kjørelys på hver side.

Den har blitt 10 mm bredere, 1900 mm bred, og også 10 mm lengre, 4810 mm. Overheng foran og bak er kortere, og den ekstra lengden skyldes at akselavstanden har økt med 35 mm til 2815 mm. Panseret er forlenget, og A-stolpen er flyttet lenger bak forhjulene. Dette gir et mer dynamisk utseende, til tross for økt høyde på 10 mm.

De karakteristiske brede D-stolpene er videreført, samt et solid karosseri og hjulbuelister som også har preget de foregående tre generasjonene. I tillegg hentes designelementer fra nyere Kia-modeller, blant annet haifinne på C-stolpen og et karosseri med markante former.

Etter inspirasjon fra modellen Telluride, har Sorento fått nye vertikale baklykter, og de definerte linjene gir bilen et bredere og mer kraftfullt utseende. Sorento har som modellene Telluride og ProCeed, modellnavnet midt på bakluken.

Kundene vil kunne velge mellom 10 lakkfarger, og et valg på 17-, 18-, 19- eller, for første gang, 20-tommers lettmetallfelger.

Ekst.farger_Sorento.JPG

INTERIØR

Kupeen har en sofistikert og moderne design og er preget kvalitetsmaterialer. Den har et 12,3-tommers digitalt instrumentpanel og et infotainment- og navigasjonssystem med 10,25-tommers berøringsskjerm. Bilens funksjoner kan styres med nye brytere på begge sider av berøringsskjermen, og klimaanlegget styres med tilsvarende knapper lenger ned.

Kupeen har stemningsbelysning som skaper en avslappende atmosfere og større romfølelse, trådløs lader til smarttelefon og surround-lydanlegg fra BOSE. 

Det er lett å komme seg inn i 3 seterad med elektrisk knapp og automatisk skyvefunksjon som også vipper frem seteryggen i 2. rad.

Det er lett å komme seg inn i 3 seterad med elektrisk knapp og automatisk skyvefunksjon som også vipper frem seteryggen i 2. rad.

FLEKSIBEL OG ROMSLIG

Helt nye Sorento er bygget på Kias nye plattform, og konstruksjonen gir rikelig plass til passasjerer og bagasje. Resultatet er en av de mest fleksible og romslige bilene i klassen.

Det god plass til opptil sju personer, samt et av de største bagasjerommene i klassen på inntil 821 liter som 7-seter med bakerste seterad nedfelt. Med syv seter i bruk har bagasjerommet økt med 32 prosent i forhold til forrige modell til 187 liter (VDA, dieselmodeller; 179 liter i hybridmodeller)

Med lengre akselavstand, kan setene i andre rad skyves 45 mm lenger frem enn før. Det gir bedre benplass og gjør det enklere å komme seg inn og ut av tredje seterad. Et nytt håndtak på innsiden av C-stolpen gjør at passasjerer på tredje seterad kan holde seg fast når de skal inn. Armlenet på tredje seterad har blitt 100 mm lengre for å gi bedre støtte, og har nå også koppholder og plass for smarttelefon.

Interiørdimensjoner_Sorento.JPG



DRIVLINJER

Kia Sorento leveres med elektrifisert drivlinje, dvs ladbar hybrid.

I Europa vil Sorento også kunne leveres med en ny 4-sylindret 2,2-liters Smartstream dieselmotor, kombinert med Kias nye 8-trinns dobbelclutchgirkasse (8DCT).

 

SALGET STARTER I 2021

Nye Sorento produseres på Kias fabrikk i Hwasung, Korea og salget av Plug-in Hybriden starter i Europa tidlig neste år. Alle Kia solgt i Europa har Kias unike 7-års / 150.000 km garanti.

 

Rolf Herø, produktsjef for Kia Sorenta hos Kia Norge, Bertel O. Steen, hadde en grundig gjennomgang av den oppgraderte Sorento’n. Han fortalte at nøkkelen har tre knapper.  Du kan starte bilen med fjernkontrollen og styre den fremover og bakover ute…

Rolf Herø, produktsjef for Kia Sorenta hos Kia Norge, Bertel O. Steen, hadde en grundig gjennomgang av den oppgraderte Sorento’n. Han fortalte at nøkkelen har tre knapper. Du kan starte bilen med fjernkontrollen og styre den fremover og bakover uten å sitte i. Det vil si at du, f.eks i et trangt parkeringshus, kan gå ut av bilen og “kjøre” den på plass med nøkkelen. Det er praktisk med store biler i små parkeringshus.

KJØREEGENSKAPER

Nye Sorento byr på bedre kjøreegenskaper, bedre sikkerhet og komfort. Økt akselavstanden på 35 mm bidrar til en generell forbedring av kjørekomforten, mens det nye karosseriet som har 4 prosent høyere strekkfasthet også bidrar til å redusere vibrasjoner.

TEKNOLOGI

Sorento er Kias mest avanserte modell til nå, med en rekke teknologiske løsninger som forbedrer sikkerhet, tilkoblingsmuligheter og infotainmentsystem.

Sorento kan leveres med Kias nyeste infotainmentsystem med 10,25-tommers berøringsskjerm, navigasjon og et nytt 12,3-tommers digitalt instrumentpanel. Et head-up-display viser kjøredata, varsler fra bilens førerassistentsystemer, bilens hastighet og navigasjonsmeldinger.

 

Kias UVO Connect-system gir nettilgang og nyttig informasjon på bilens berøringsskjerm og på smarttelefonen. Med Kia Live-tjenester kan systemet vise trafikkinformasjon i sanntid, værmeldinger, interessepunkter samt info om mulig parkering på gaten og i parkeringshus (inkludert pris, beliggenhet og tilgjengelighet). UVO Connect gjør også at man kan sende reiseruter til bilen før turen og finne bilens posisjon.

Nye Kia Sorento er praktisk innredet med usb-uttak knapper for å legge ned seter 12V-tilkobling, dyser og reguleringer for temperatur, m.m.

Nye Kia Sorento er praktisk innredet med usb-uttak knapper for å legge ned seter 12V-tilkobling, dyser og reguleringer for temperatur, m.m.

 

To smarttelefoner kan kobles til infotainmentsystemet samtidig, og det er tilgang til USB-ladepunkt for passasjerer på alle seterader. Full integrasjon med Apple CarPlay™ and Android Auto™.

Sorento leveres med et kraftfullt BOSE® surround-lydanlegg med 12 høyttalere, som gir bra lyd på alle seteradene.

 

SIKKERHET

Avanserte førerassistentsystemer og fjernstyrt parkering

Avanserte førerassistentsystemer omfatter blant annet Kias nyeste automatiske nødbrems, som registrerer fotgjengere, syklister og kjøretøyer. Den oppdager også møtende trafikk når bilen svinger i et veikryss. Nye Sorento leveres også med blindsonekamera (BVM), 360°-kamera (SVM) og blindsonevarsler (BCA), skiltleser (ISLA), smart cruise control med Stop&Go (SCC) og navigasjonsbasert SCC (NSCC), Lane Folloving Assist (LFA), tretthetsvarsling (DAW) og motorveiassistent (HDA).

 

Lekre detaljer i panelet på dører og dashbord, samt ambiente belysning

Lekre detaljer i panelet på dører og dashbord, samt ambiente belysning

Kias teknologi for selvkjøring på nivå 2, (LFA), styrer akselerasjon, bremsing og styring avhengig av kjøretøyene foran. LFA fungerer i hastigheter mellom 0 og 180 km/t, og bruker kameraer og radarsensorer for å holde trygg avstand til bilen foran, og følger veimerkingen for å holde bilen midt i kjørefeltet.

Nye Sorento har ryggekamera (RVM) med parkeringassistent med automatisk nødbrems (PCA) og assistent for kryssende trafikk ved rygging (RCCA). Sorento er første modell som får Kias nye assistent for fjernstyrt parkering (RSPA). Fører kan ved hjelp av fjernkontrollnøkkelen få bilen til å kjøre eller rygge automatisk ut av en parkeringsplass som gjør det lettere å komme seg inn og ut av bilen på trange plasser. Systemet bremser automatisk dersom den oppdager et annet kjøretøy, en syklist eller en fotgjenger som oppholder seg eller passerer bak bilen. Et nytt system, Safe Exit Assist, hindrer at bakdørene åpnes om bilen oppdager en fare som nærmer seg bakfra, som et annet kjøretøy.

Kia Sorento er en nett 7-seter som viser at det går an å tenke mangfold uten at det blir “buss”…

Kia Sorento er en nett 7-seter som viser at det går an å tenke mangfold uten at det blir “buss”…

 

Sorento er utstyrt med opptil sju kollisjonsputer hvor midtkollisjonsputen foran er en nyhet. Den gir personer i frontsetene ytterligere hodebeskyttelse ved å hindre at hodene støter sammen under en kollisjon. Alle Sorento-modeller er standard utstyrt med Kias stabilitetsstyringssystem (VSM) og elektronisk stabilitetskontroll som hjelper føreren å beholde kontrollen under bremsing og i svinger.

Nye Sorento har også Kias første multikollisjonsbremsesystem, som gjør det mulig å redusere skadene ved følgekollisjoner. Den aktiverer bremsene automatisk når kollisjonsputene har blitt utløst etter den første kollisjonen, og beskytter passasjerene mot videre sammenstøt forfra eller fra siden. 

Sorentos karosseri består av en blanding av stål og aluminium. Det øker torsjonsstivheten samtidig som det sikrer lav vekt. Karosseriet inneholder en høyere andel av avansert høyfast stål og varmpressede stålkomponenter enn forgjengeren. Blandingen av høyfast stål forbedrer passasjersikkerheten, og gir Sorento en torsjonsstivhet som er 12,5 prosent høyere enn i den antatt sikreste bilen i dette segmentet. Samtidig er karosseriet 5,6 prosent (54 kg) lettere enn på forgjengeren. Det stivere karosseriet reduserer også vibrasjonene fra veien under kjøring.

Vindusviskeren bak ligger skjult i konstruksjonen og bidrar til forenklet bruk i snø- og is forhold

Vindusviskeren bak ligger skjult i konstruksjonen og bidrar til forenklet bruk i snø- og is forhold

 

TEKNISKE SPESIFIKASJONER

-          Fem dører 5/7 seter SUV med stål og aluminium konstruksjon

-          Firesylindret dieselmotor med åtte-trinns åtte-trinns dobbelkobling girkasse eller:

-          Firesylindret bensinmotor med turbo hybrid drivlinje med seks-trinns automatgir

-          FWD / AWD

Drivlinjer_Sorento.JPG

 

DRIVLINJER

Diesel

2.2-liter / 202 ps «Smartstream» CRDi diesel

Type:                                        Firesylindret turboladet in-line motor

Kapasitet:                                2.2-liter, 2.151 cc

Maks effekt:                            148 kW

Maks dreiemoment:              440 Nm

Ventiler:                                   16 (fire per sylinder)

Drivstoffsystem:                     Comon rail direkteinjeksjon



Batteri og elektrisk motor

Batteritype:                             Lithium-ion polymer

Batterispenning:                    270 V

Batterienergi:                          1.49 kW

Maks effekt :                           44.2 kW

Maks dreiemoment:           264 Nm

Kombinert hybrid system

Total effekt:                             169 kW

Totalt dreiemoment:             350 Nm

 

Gir

8DCT

6AT

Girkasse_Sorento.JPG

Drivverk

Standard:                                 FWD (forhjulstrekk)

Valgmulighet:                         AWD (firehjulstrekk)

 

Oppheng og demping

Front:                                       Frie MacPherson-stag, subframe-monterte fjær,

                                                  Spiralfjærer og gassfylte støtdempere, med stabiliseringsstag

Bak:                                          Frie dobbelt rammemonterte doble A-armer (wishbone), spiralfjær

                                                  og gassfylte støtdempere, med stabiliseringsstag

 

Hjul og dekk

Diesel:                                      Standard:           17”, 235/65 R17 dekk

                                                  Tilvalg:                18”, 235/60 R18 dekk

              19”, 235/55 R19 dekk

                20”, 255/45 R20 dekk

                                                Reservehjul:      Mobilitets kit - Dekk

                                                                                      Reserve stålhjul (tilvalg)

 

Plug-in Hybrid

                                                  Standard:           17”, 235/65 R17 dekk

                                                  Tilvalg:                19”, 235/55 R19 dekk

                                                  Reservehjul:      Mobilitets kit – Dekk

                                                                              Reserve stålhjul

 

DIMENSJONER (mm)

Utvendig

Lengde:                      4.810

Bredde:*                   1.900

Høyde:                       1.695

Akselavstand:           2.815

Overheng front:          930

Overheng bak:         1.065

Bakkeklaring:              176/174**

 *uten utv. Speil

**Diesel/Hybrid

Innvendig

                             Første rad                         Andre rad                         Tredje rad*

Hodeplass:         1.024                                     994                                    945

Benplass:           1.052                                 1.060/1.034**                      752

Skulderplass:     1.500                               1.475                                1.345

Hofteplass:        1.411                                 1.399                                  1.080

*7-seter

**Disel/Hybrid

 

BAGASJEPLASS

Diesel:                Bak 2. rad                         Bak 3. rad                         Bak 1. rad

Bagasjerom        821 liter                            187 liter                            2.011 liter

Plug-in hybrid:  902 liter                            179 liter                            1.996 liter

 

VEKT (kg)

Diesel / Hybrid:               FWD 7P                             AWD 7P

Egenvekt:                          1.757 / 1.783                    1.819 / 1.847

Bruttovekt:                      2.550 / 2.580                   2.600 / 2.610

Lastevekt, m/brems:   2.500 / 1.650                  2.500 / 1.650

Lastevekt, u/brems:     750 / 750                         750 / 750

 

  PRISER

  Diesel varianten vil ligge på rundt kr. 800.000,-

og en topputstyrt plug-in hybrid vil muligens koste rundt kr. 750.000,-

Irene Solstad presiserer at prisene er meget forsiktig estimerte og regner med at de i alle fall ikke har priset for lavt i denne runden.                                       

                                                                              

                                                 

 

Note: *Mild-hybrid, hybrid, plug-in hybrid og elektriske biler sto for 25,2% av Kias salg i EU, EFTA og UK, januar-juni 2020.

Knallsterke elbiltall starter jubileumsfeiring for Norsk elbilforening

Knallsterke elbiltall starter jubileumsfeiring for Norsk elbilforening

Dacia Spring Electric - elbil for alle

Dacia Spring Electric - elbil for alle

0