IMG_6900.jpg

Hei.

Velkommen til min elbil, bil- og opplevelsesweb! Jeg reiser rundt i ulike biler, og prøver å finne spennende ting på veien som du kan ha glede av - i tillegg til det som er å si om de fine bilene, selvsagt!

Det er mye nytt å sette seg inn i når du skal konvertere til elbil. Jeg prøver ut forskjellige biler og "issues" som du forhåpentligvis kan ha glede av før du signerer hos bilhandleren.

Foreløpig har jeg lagt inn en del nyheter og snart kommer det flere biltester og ikke minst praktiske råd om hybrid-, plug-in hybrid- og elbiler, lading, ord og uttrykk, m.m.

Jeg håper du vil være med på reisen! 

Beste hilsen Gro

Clio, min Clio! Du er en snasen liten bil!

Clio, min Clio! Du er en snasen liten bil!

Det var kjærlighet ved første blikk! Den oransje Clio`n som skinte mot oss som en glødende ildkule. Jeg kjente langt inni meg at jeg måtte kjøre en av de oransje bilene i dag. Uansett motor og hestekrefter. Uansett alt. Orange is the new black. Eller grått. Jeg blir så glad når noen setter kule farger på bilene. Grått er ikke en farge. Det er en nyanse.

Joda, det var blå biler å velge også. Den oransje Clio`n trumfet blå. uansett motor. Bilene vi testet er R.S.-Line (blå) (130 hk) og INITIALE PARIS (oransje) (100 hk). Clio R.S.-Line er en ny utgave Clio, inspirert av Renault Sport.

Renault Clio er en bil som det stadig selges flere av hvert år. Salgskurven går opp, til tross for at bilen ikke finnes i en elektrifisert utgave – ennå. En hybrid variant kommer i begynnelsen av neste år. Det vil si om et halvt års tid. Det er gode nyheter for nordmenn, som helst kjøper nybil i en elektrifisert variant. Faktisk er det solgt mer enn 15 millioner Clio på verdensbasis. Det er formidabelt og i Europa er det kun VW Golf som selger bedre og det er en C-klasse bil.

 

_R000796.JPG

DESIGN

Godt design handler om å skape en balanse i det du ser. Laurens van den Acker, sjefdesigner for Renault, har klart å skape et design uttrykk for alle nye Renault-er som er, etter min mening, noe av det beste innen demokratisk design, som er det hotteste uttrykket for tiden. Det er også Renaults nye filosofi. At de skal levere godt design til folk flest. Nå er de på hugget og ruller ut den ene designperlen etter den andre. Bare vent å se, nyhetene står i kø og kommer her på ELBILmagasinet. Ifølge Renault er de nå i gang med en ny æra av bilproduksjon. Spesielt hva stil og utseende angår. Det er ikke vanskelig å se. De nye bilene er kule.

 

INTERIØR – SMART COCKPIT

Den kule, oransje fargen er ikke det eneste nye jeg liker med Renault Clio. Langt ifra. Interiøret er også en skikkelig opptur. Spesielt dashbordet.

Det oransje går igjen i linjer og detaljer og setter prikken over i-en. Dashbordet er i en blanding av lyst og mørkt (i den oransje bilen) og Renaults nye signatur-skjerm med pianoknapper er både elegant og praktisk. Alt er avstemt og balansert og totalinntrykket er rett og slett lekkert.  Jeg må tenke meg om, der jeg sitter og ser meg rundt i bilen. Er dette virkelig en B-klasse bil? Den har et oppgradert uttrykk som kan lure hvem som helst til å tro at dette er en C-klasse bil. Hvis noen hadde satt bind for øynene på meg før jeg satte meg inn, hadde jeg trodd det. Så fin er den. Setene er også komfortable og skikkelig polstret og forseggjorte. De passer meg perfekt, og også min kjøre-kollega bekrefter også at setene passer ham godt. Det skal sies at ingen av oss er to meter høye, snarere lave.

Det er opp til 26 diverse rom for oppbevaring i cockpit og selvsagt har bilen wifi lading under skjerm og knotter.

Setene er 15 mm lengre og ryggen høyere og polstringen er semisoft. Faktisk er nye Clio utstyrt med 25% mer polstring og mer skreddersydd enn den forrige utgaven, altså Clio 4. Bilen har også 26 mm bedre plass til baksetene. Dette gir føreren bedre utsyn. Clio har «best in class» plass foran og åpningen bak er rettere og gir bedre plass. Dobbelt gulv i bagasjerommet som har 391 liter oppbevaringsplass.

Skjermen har en bra størrelse. 7/9,3 tommer touch-screen med innebygget navigasjon. Dashbordet er fulldigitalt. Kontrast og oppløsning er bedre enn på forrige modell og absolutt sylskarpt. Under skjermen er det hendig plassert en rad med pianotaster. En smart løsning som ser bra ut. Hatten av for den! Infotainment systemet er også lett og intuitivt å bruke.

Skjermen har Renault EASY LINK og er basert på:

-        en 4G koblet plattform som integrere med koblete tilbud

-        en konstant (automatisk) oppdatert plattform

-        forenklet brukervennlighet

-        et ecosystem med kjente tilbud som oppdateres og utvikles av partnere som Google, omTom og Coyote


IMG_9265.JPG

Rattet har fått mindre airbag og det gir bedre utsikt til styrekonsollen. På RS-Line utgaven (dvs den blå av testbilene) er rattet håndsydd med søm og mer kompakt. Både kjøremakker og jeg synes RS-rattet er det beste. Du føler at du får bedre tak og får en premium opplevelse. Rattet i Intens utgaven er absolutt ikke noe dårlig ratt, men når man er så heldig å kjøre nye biler ofte, blir preferansene mer tydelige.

Nye Clio har fått et 9-høyttalers lydanlegg fra Bose med innbygget basshøyttaler i bakskjermen. Den første bilen som har dette. Lyden er upåklagelig når vi får en test av anlegget med ulike innstillinger, studiolike eller surround-like. Jeg ser for meg at dette er en bil for en musikkelsker som liker å kjøre alene.  Det er noe av det jeg liker best ved å kjøre bil uten passasjerer. Jeg kan spille min egen musikkliste og skru volumet på full guffe.

Nye Clio er også utstyrt med 360° kamera. Fire kamera gir god oversikt ovenfra bilen, og viser et bilde med det som skjer rundt den. Systemet er ideelt for parkering og kjøring i trange smug. 360° kamera aktivieres automatisk når man skifter til revers og er også tilgjengelig fra pianotastene under skjermen. Systemet viser to bilder på skjermen, front eller bakside og i tillegg et valg mellom 360° utsyn eller et tett-på bilde fra passasjerside kameraet.

 

YTRE DESIGN

Clio 5 er bygget på samme DNA som Clio 4, men mer muskuløs og et mer tidsriktig yttrykk. Frontlysene har LED som gir sikkerhet og synlighet.

Sett fra siden ser du at bilen har crom lister rundt vinduene og bakdørene er integrert med en enkel åpningshendel i bakre overkant. Jeg må innrømme at jeg måtte se mer enn to ganger for å finne døråpneren til bakdørene. Jeg regner med at designet er laget på denne måten for å gi et mer helhetlig uttrykk.

IMG_9275.jpg

TECH

Nye Clio har fått et litt lavere tak for å bedre på aerodynamikken. Nytt chassis og elektrisk styring. På grunn av høy passiv sikkerhet er nye Clio allerede tildelt fem stjerner i Euro NCAP. Totalt sett er bilen utstyrt med det som forventes av sikkerhetssystemer og hjelpefunksjoner. Her kan nevnes adaptive cruise control med aktiv styring og køkjøringsassisanse, dvs nivå 2 autonom kjøring. Inkludert er også fotgjenger- og syklistleser i autobrems-systemet.  

Clio INITIALE PARIS har 5-trinns manuelt gir og Clio R.S.-Line har 7-trinns dobbelclutch automatgir.

Clio INITIALE PARIS har 1-liters turbomotor, er 3-sylindret, 100 hk mot R.S.Line, 4-sylindret med 1,3 liters motor og 130 hk.

I kjøring oppleves Clio INITIALE pARIS og Clio R.S.-Line forskjellig. Kanskje ikke mest fordi det skiller 30 hk mellom dem, men fordi den ene har manuelt gir og den andre automatisk. Clio INITIALE PARIS med 100 hk og manuelt gir føles bedre å kjøre fordi du får en resolutt reaksjon og kan kontrollere farten som du selv vil. Automatgiret kan stilles i manuelt modus på R.S.-Line, men reagerer ikke like kvikt som Intens.

Den kommende hybrid utgaven Clio (2020), E-TECH hybrid, vil ha hybrid powertrain der 2 elektriske motorer kobles og gir umiddelbar respons. Batteriet vil bli på1,2 kWt, litt større enn Toyota Yaris. Forventet (av Renault) 80 % kjøring med avslått bensinmotor.  Utgaver med !.0 TCe og 1.3 TCe motorer uvtiklet av Renault-Nissan-Mitsubishi, der E-TECH motoren er designet av Renault. Nye Clio legemliggjør synergien som er sentral for Groupe Renault med sine samarbeidspartnere.  Denne utgaven kommer over nyttår og derav mer info når den er markedsklar. En bil jeg gleder meg til å prøve!

Konkurrenter til Clio (i B-klassen) er Toyota Yaris, VW Polo, Kia Rio og flere andre modeller opp mot og i C-klassen. Rett og slett fordi bilen oppleves som mer enn B-klasse.

Priser kommer fra Renault i begynnelsen av juli. Levering biler blir over sommeren.

 

KONKLUSJON

Nå er det Renault Clio 5. generasjon som gjelder med bensin motorer. Er du ikke ute etter en hybrid eller elektrisk bil, er det bare en ting å si: Løp og kjøp! Jeg personlig ville gått for en Clio i den oransje fargen. Definitivt! En kul bil å se på og god å kjøre, utstyrt med det du kan forvente av en større bil.

clio _specs.JPG
clio _ spec_2.JPG
Volvo Cars og Uber viser fram en produksjonsbil som er klar for selvkjøring

Volvo Cars og Uber viser fram en produksjonsbil som er klar for selvkjøring

Volvo blir med i europeisk prosjekt om deling av sikkerhetsdata

Volvo blir med i europeisk prosjekt om deling av sikkerhetsdata

0