IMG_6900.jpg

Hei.

Velkommen til min elbil, bil- og opplevelsesweb! Jeg reiser rundt i ulike biler, og prøver å finne spennende ting på veien som du kan ha glede av - i tillegg til det som er å si om de fine bilene, selvsagt!

Det er mye nytt å sette seg inn i når du skal konvertere til elbil. Jeg prøver ut forskjellige biler og "issues" som du forhåpentligvis kan ha glede av før du signerer hos bilhandleren.

Foreløpig har jeg lagt inn en del nyheter og snart kommer det flere biltester og ikke minst praktiske råd om hybrid-, plug-in hybrid- og elbiler, lading, ord og uttrykk, m.m.

Jeg håper du vil være med på reisen! 

Beste hilsen Gro

Historisk dag i Lier, Norge og Europa. Nio åpnet sin første Power Swap Station utenfor Kina

Historisk dag i Lier, Norge og Europa. Nio åpnet sin første Power Swap Station utenfor Kina

Med fengende rytmer og stor ståhei ble Lier begivenhets sentrum for en teknologisk milepæl i verdenssammenheng. Den kinesiske elbilprodusenten NIO har, som kanskje kjent, valgt Norge som sin inngangsport til elbilmarkedet utenfor Kina, dvs det første utenfor Kina i verden. Norge er en pioner innen adopsjonen av elektrisk mobilitet og derfor også et bevisst valg for kineserne.

Nio selger abonnement på sine batteripakker. Det vil si at man kjøper elbilen Nio ES8 (den første i en rekke på flere kommende modeller) uten batteri. Det betyr at batteriet er Nio´s eiendom og ansvar. Kunden leier batteriet fordi dette kan skiftes ut på Nio´s egne batteribytte stasjoner (Power Swap Stations, PSS). På en PSS bytter man hele batteripakken, i stedet for å lade. Det tar ca fem minutter og er, sammenlignet med ladehastigheter det raskeste i markedet. Foreløpig er det kun Nio som har denne teknologien og det gjenstår å se når eller om andre vil følge etter. Nio er åpne for å dele teknologien, men har ennå ikke noen konkrete napp på tilbudet.

Det er ikke bare batteribytte (PSS) som er en mulighet for lading i en Nio. Elbilene er også ladbare i både Nio´s og andre ladestasjoner. Det sier seg nesten selv, i og med at det foreløpig kun er en PSS i Norge, nærmere bestemt i Lier. Nio har imidlertid ekspansive planer og vil innen utgangen av 2022 åpne 20 PSS, strategisk plassert over hele Norge, slik at de som ikke bor i Lier kan benytte denne teknologien.

En av fordelen med batteribytte er blant annet at du alltid har en “frisk” batteripakke i bilen.

DETTE SKJER VED BATTERIBYTTE

Espen Byrjall, manager Power & Ops, Nio sier: “Bilen kobler seg mekanisk til PSS (batteribytte stasjonen). Alle batteriene kontrolleres og lades opptil 90%, for å sikre batterienes helse. Batterihotellene sørger for at alle batteriene som lagres holder en jevn temperatur og sikrer at batterihelsen er stabil over tid. Batteriene overvåkes av Nio´s systemer, dvs status, temperatur og battericeller registrerer avvik eller avvik som gjør at batteriene kan tas ut av rotasjon og undersøkes nærmere, hvis de ikke fungerer optimalt. Avhengig av batterienes tilstand blir batteriene reparert og satt tilbake eller resirkulert.

For å kunne bygge et nettverk av PSS er Nio nødt til å bygge en standard for batteriene. Det betyr at batteriene har samme fysiske dimensjoner som gjør at Nio har en standard på tvers på alle modeller som sikrer at batteriene også eksisterer i fremtiden, dvs at de er bakover kompatible. Dette var nødvendig for å kunne bygge opp PSS i Kino og er en garanti for at Nio kommer til å fortsette å produsere bakover kompativle batterier. - Dette er noe av det mest spennende jeg har vært med på i hele mitt liv, sier Byrjall. Dette er ny teknologi i Norge og jeg er overbevist om at det representerer fremtiden for bilbransjen.”

Hør CEO i Nio Norway Marius Hayler fortelle om etableringen av Norges første PSS (Power Swap Station) i Lier og Manager Power & Ops. Espen Byrjall forklare hva som gjør teknologien til Nio og PSS så spesiell.

Ordfører i Lier, Gunn Cecilie Ringdal (H), sammen med to av Nio´s første Nio ES8 brukere/eiere hadde det ærefulle oppdraget å foreta den offisielle snorklippingen av Nio PSS i Lier/Norge/Europa:

I videoen under får du en full innføring i hva som skjer når elbilen Nio ES8 gjør det første offisielle batteribyttet i Norge (noensinne). I bilen sitter de to Nio-eierne Stian Reinhartsen og Tom Sandberg. De overvåker displayet i bilen, men prosessen er fullt ut automatisk og det er kunstig intelligens som gjør jobben.

Prosjektleder for Nio Swap Station Lier, Marianne Mølner, forklarer prosessen.

Når en Nio elbilist navigerer til en PSS trykker hen på en knapp “naviger til PSS”. Da kommer bilisten i kø (om det er andre foran) og får beskjed (ved 200 m fra stasjonen) om automatisk bestilling av batteribytte. Bilen sender beskjed om kø eller om at hen kan dra direkte til stasjonen. Når bilen er parkert sendes en beskjed om å ta på sikkerhetsbelte og deretter trykke på en knapp som starter prosessen. Derfra er det “no hands” og bilens og stasjonens automatiske system tar over hele prosessen:

SINNSYKT BRA SERVICENIVÅ, sier Nio ES8 eier Stian Reinhartsen om Nio

Stian Reinhartsen har kjøpt Nio ES8, som en av de første i Norge. Han er så langt veldig fornøyd. Sinnsykt fornøyd, faktisk!

Stian Reinhartsen og Tom Sandberg er to nybakte Nio ES8 eiere og forteller om høyt, dvs sinnsykt høyt, servicenivå og hvordan det er å bytte batteri eller hurtiglade i praksis:

Hvis bilen har 50% batteri ved bytte, forteller Tom Sandberg, leser stasjonen dette og trekker fra 50% på abonnementet. I batteriabonnementet (kr. 1.999,- per mnd) inngår 600 kWh lading og 6 batteribytter. Dette tilsvarer ca 3.000 km kjøring per mnd.

Dersom du lader på en Nio hurtigladestasjon, trekkes 600 kWh lading fra abonnementet.

Reinhartsen forteller at han valgte Nio pga teknologien og fordi han var lei av å lade. Han forteller også at kona elsker å bruke fotstøtten på passasjersiden og sovner der. Reinhartsen har tidligere hatt en e-Golf, som han var godt fornøyd med, men valgte Nio ES8 for å kutte ladetiden og få lengre rekkevidde.

Sandberg forteller at Nio ES8 er hans første elbil. Han har så langt kjørt 600 mil og er veldig fornøyd med at han ikke er låst til størrelsen på batteriet, siden dette er leaset. Han er svært fornøyd med høy komfort og god plass i sin nye elbil.

Det er tre størrelser på Nio´s batteripakker: 75 kWh, 100 kWh og 150 kWh (kommer).

 Ny batterifabrikk i Gøteborg. Volvo Cars og Northvolt akselererer overgangen til elektrifisering

Ny batterifabrikk i Gøteborg. Volvo Cars og Northvolt akselererer overgangen til elektrifisering

Ny fra fra foran til bak: Ikonet Range Rover vist for pressen i Norge

Ny fra fra foran til bak: Ikonet Range Rover vist for pressen i Norge

0