IMG_6900.jpg

Hei.

Velkommen til min elbil, bil- og opplevelsesweb! Jeg reiser rundt i ulike biler, og prøver å finne spennende ting på veien som du kan ha glede av - i tillegg til det som er å si om de fine bilene, selvsagt!

Det er mye nytt å sette seg inn i når du skal konvertere til elbil. Jeg prøver ut forskjellige biler og "issues" som du forhåpentligvis kan ha glede av før du signerer hos bilhandleren.

Foreløpig har jeg lagt inn en del nyheter og snart kommer det flere biltester og ikke minst praktiske råd om hybrid-, plug-in hybrid- og elbiler, lading, ord og uttrykk, m.m.

Jeg håper du vil være med på reisen! 

Beste hilsen Gro

First drive: Renault Mégane E-Tech. Pur lykke i alle detaljer

First drive: Renault Mégane E-Tech. Pur lykke i alle detaljer

Under en knallblå himmel med en varmende sol i Spania, fikk jeg kjøre Renault´s nye storsatsing for C-klassen, Megane E-Tech. Denne dagen har jeg sett med glede frem til og jeg ble ikke skuffet. Snarere ble det gode førsteinntrykket fra en statisk visning før jul forsterket. Dette er en bil å glede seg til og som bør komme på manges testliste når de skal kjøpe elbil.

Renault Megane har eksistert siden 1996, først som Hatchback og senere også som Sedan, RS og stasjonsvogn. I forhold til Golf, som har vært dominerende i C-klassen, har den vært i skyggen, selv om den de siste årene har vært både kul og praktisk. Nå, som elbil der Golf har konvertert til ID.3 og Megane har forvandlet seg til E-Tech, bør Megane få sin plass i solen. Det fortjener den. Både i Spania, Norge og alle andre steder. Det er absolutt på sin plass å gi helelektriske Megane E-Tech en hedersplass med utmerkelse for godt design, imponerende teknologi, fantastiske kjøreegenskaper og bærekraftig innhold.

DESIGN & TECH

Megane E-Tech har et gjennomført ytre og indre design som skiller seg ut i det øvre skiktet. Den ser sporty og stilig ut og har rene linjer. Renault har klart å holde igjen på “konfekten” og laget en elbil som tiltaler dem som forstår seg på linjer og detaljer. Jeg vet om arkitekter som gleder seg til å se Megane E-Tech nærmere i sømmene.

Renault kaller dette generasjon 2.0 elbiler, der alt er designet rundt det elektriske DNA-et. Designspråket til Renault har endret seg de siste årene. Det har vært avgjørende for dem å utmerke seg med godt design, samtidig som det legges mye vekt på gjenbruk og så lite karbon avtrykk som mulig. Helelektriske Renault Zoë startet denne trenden med blant annet gjenbrukte setebelter i tekstilene. Da Renault Clio og Captur fikk oppgraderinger for et par år siden, var det starten på den nye design profilen som nå også Megane E-Tech viser og har tatt videre til 2.0. Det holder ikke bare at bilene ser bra ut. De skal også være funksjonelle og brukervennlige. Interiøret i de nevnte modellene har store, brukervennlige skjermer, Megane E-Tech har videreutviklet dette med to skjermer som til sammen er ca 24 tommer.

Det som først og fremst er nytt med infotainment systemet er at det skal fungere sømløst på samme måte som en smartphone for brukeren. Det nye OpenR displayet, sammen med OpenR Link multimedia systemet, utviklet med Google og bygget på Android Automotive OS, som kommer med integrert Google Maps og Google Play, som gir en personlig og sømløs kjøreopplevelse. I tillegg gir Renault appen mange muligheter for å bruke bilen interaktivt og proaktivt.

Skjermene var oversiktlige og responderte kjapt. Med høy oppløsning og mange valgmuligheter for sjåføren vil jeg påstå at dette er noe av det bedre jeg har opplevd. Med Google Play er det også tryggere å bruke skjermene med stemmestyring. Det å slippe å trykke på skjermene ved kjøring er bra. Det er trygt.

Megane E-Tech har fått rekord stor plass innvendig med fornyet ergonomi som gir passasjerene en bedre opplevelse. På grunn av batteriplassering og manglende kanaler er gulvet flatt. Dette har gitt plass til ekstra oppbevaring, som blant annet kvinner kan like. Nemlig et sted å plassere vesken. For eksempel. Bagasjerommet har ekstra lavt gulv og gir bra plass.

Dersom du liker å bruke det innvendige speilet til å sjekke eget utseende er Iconic-versjonen ikke for deg. Den har kameraspeil. Det tok litt tid før jeg vente meg til det, men det fungerte veldig bra og ga et godt bilde. Det var sol og blå himmel ved kjøringen, så om det lar seg tilsmusse og gi dårlig bilde ved dårlig vær er vanskelig å si. Det gjenstår å se ved en norsk testkjøring under normale, norske forhold (dårlig vær …).

Under gulvet er batteripakken kun 11 cm høy. Energien du henter inn ved bremsing går tilbake til batteriet, men kan også benyttes til temperatur styring av batteri og cockpit.

Mégane E-Tech veier kun 1.600 kg (ca 100 kg mindre enn konkurrentene), inkludert batteripakken på 60 kW og avansert hjuloppheng med multilink løsning bak.

God aerodynamikk og lav vekt gir lavt forbruk, 1,55 - 1,61 kWt per mil ved blandet kjøring (WLTP).

Opptil 130 kW hurtiglading.

Mégane E-Tech leveres med 130 eller 220 hk (samme batteripakke). Ved minste motor er rekkevidden 470 km og ved den største 450 km.

Lyktene bak har mikro optiske LED-lys. Dette er en viktig detalj i det Renault kaller sitt sensuelle tech uttrykk. Avrundede skulderlinjer, vinger rundt frontlysene og buet panser forsterker dette uttrykket. Dette eksemplifiseres med detaljene i støtfangerne foran og bak, sammen med sideluftventilene foran. Det kan også velges gulldekor for dem som ønsker det i støtfangerne på Iconic-modellen.

Med den utvidede akselavstanden (2,70 m for en total lengde på 4,21 m) og redusert overheng som tilbys av den nye CMF-EV modulære plattformen, viser den helt nye Megane E-Tech Electric enestående proporsjoner som har gitt designerne muligheten til å designe en kraftig hatchback med et mesterlig uttrykk.

Den observante leser ser nok også at Megane E-Tech har den nye logoen, som førstemann ut med denne.

BÆREKRAFTIG

Det var en tid da bærekraftig så ut som fotformsko og slitt cordfløyel. Den tiden er heldigvis long gone, og nå er det ikke stereotypisk å tenke bærekraft, det er et must og på alle måter trendy.

Renault har tatt et strategisk valg om å produsere Mégane E-Tech på Douai-fabrikken i Nord-Frankrike, midt i hjertet av ElectriCity, Europas elbilknutapunkt. Med et mål om å produsere 400.000 biler per år, vil Renault ElectriCity snart være Europas største og mest konkurransedyktige senter for produksjon av elbiler.

Takket være Flins Re-Factory og Veolia-Solvay partnerskapet, ligger Renault Group foran sine konkurrenter. Batteriene kan gjenbrukes før de resirkuleres med komposittdelene til andre industrielle formål. Den lave, aerodynamiske profilen til Mégane E-Tech kombineres med hele spekteret av energistyrings-optimaliserings systemer for større effektivitet. Mégane E-Tech slipper ikke ut CO2 under kjøring og forstyrrer ingen langs veien, den gjør mer for å beskytte miljøet. Alle møbeltrekk er laget av 100% resirkulerte materialer. Avhengig av versjon utgjør det opptil 2,2 kg. Totalt 27,2 kg synlige (nedre cockpit) og usynlige deler (dashboard indre struktur) er laget av resirkulert plast. 95% av bilen vil bli resirkulert ved slutten av livssyklusen.

Bilen ser på ingen måte “mindre oppgradert” ut, på grunn av de miljøvennlige valgene. Tvert i mot. Bilen ser smashing ut, både innvendig og utvendig.

DEN NYE CMF-EV PLATTFORMEN

Nye Mégane E-Tech er den første modellen i Renault serien som drar nytte av alt Alliancens CMF-EV plattformen har å tilby. Denne nye benchmark plattformen er dedikert til helelektriske biler og gjør det enklere å produsere, utvikle og optimalisere ytelsen til hver merkevares nye generasjonsmodeller.

Design og fordelaktige funksjoner bidrar til å presse grensene i forhold til tidligere, for å lage biler med et nytt design, nye funksjoner og god kjørekomfort.

Plattformen har et redusert motorrom, med EV-motordeler som er mer kompakte enn på ICE-motorer. Kombinert med en utvidet akselavstand og hjul plassert i de fire hjørnene av bilen, blir det ekstra volumet utnyttet for å skape et unikt eksteriørdesign, økt romslighet og innovativ interiørdesign.

Takket være ny, disruptiv teknologi og batterier med større kapasitet, gir CMF-EV plattformen muligheten til å øke energieffektiviteten og rekkevidden til en elbil samtidig som den reduserer ladetiden. Kraften og komforten når du sitter bak rattet er også kraftig forbedret takket være batteriene montert under gulvet.

Hittil er det innlevert mer enn 300 patenter for CMF-EV plattformen og nye Mégane E-Tech. Disse patentene beskytter innovasjon som har blitt brukt på motoren, ladesystemet, batteriet, varmestyring, arkitektur og akustikk. Det er et resultat av delt ekspertise mellom Renault Group og Alliance-partnerne Nissan og Mitsubishi, i et forsøk på å opprettholde og sikre deres teknologiske lederskap i et konkurrerende marked.

“RECORD-BREAKING” PROPORSJONER

Med den utvidede akselavstanden (2,70 m for en total lengde på 4,21 m) og redusert overheng som tilbys av den nye CMF-EV modulære plattformen, viser den helt nye Mégane E-Tech enestående proporsjoner som har gitt designerne muligheten til å designe en kraftig hatchback med et mesterlig uttrykk. Batteriet er tynnere enn noen gang (bare 11 cm), noe som betyr at designerne kan foredle de ytre proporsjonene, samtidig som de øker bilens indre romslighet i forhold til fotavtrykk og senker tyngdepunktet for en morsommere og mer spennende kjøreopplevelse. Mégane E-Tech kombinerer et kompakt design med en høyde på 1,5 m.

Sittekomforten i de nye setene er svært god. Det er justeringsmuligheter for de fleste behov og størrelser sjåfør. En nærmere to meter person vil kanskje ønske seg enda bedre plass, men det gjenstår å prøve. Jeg satt i alle fall utmerket i de to modellene jeg testet.

Plassert foran er motoren og den er for øvrig oljekjølt. Det er ikke plass til bagasjerom (frunk) foran, på grunn av diverse teknologi, men dette sparer vekt og gir bedre innvendig plass. Dessuten er bagasjerommet hele 440 liter (55 liter mer enn en VW ID.3). Det er i tillegg rom til ladekabler under det svært lave gulvet. Et stort og dypt bagasjerom virker smartere enn et “normalt” bagasjerom pluss frunk. Det er lettere å pakke alt på et sted når man først skal ha med mye bagasje.

SPORTY OG TØFF

Med ekstrautstyr for sportslige aktiviteter ser Mégane E-Tech ut som drømmebilen for alle som liker utendørsaktiviteter. Renault Norge har i flere år vært sponsor for diverse ekstrem-sport arrangementer. Nå har de fått den ultimate bilen som helt klart vil vekke oppsikt hos målgruppen her.

Mégane E-Tech kan ha tilhenger last på 900 kg, og taklast på 75 kg. Dette er uvanlig og bra i en C-klasse der tilhenger sjelden er mulig. Denne praktiske detaljen gjør bilen til en fullverdig familiebil, og kan være et alternativ for dem som ikke ønsker seg en stor bil.

KJØREEGENSKAPER SOM GIR MERSMAK

Mégane E-Tech føltes lettkjørt og kvikk. Med god sittekomfort og oversiktlig instrumentpanel var den rett og slett en herlig opplevelse. Med forhjulsdrift opplevde jeg et par ganger hjulspinn i et par svinger, men det skyldtes en uvant elbil med uoppmerksom sjåfør (!). Forhjulsdrift i en krengete veistrekning, slik vi kjørte i Spania, begrenser ikke motoreffekten, men gir en sporty og trygg kjørestil.

Styringen var presis og rask og det var en fryd å kjøre de krappe svingene i de spanske fjellveiene i området innenfor Marbella. De 20-tommers felgene med 215-dekk var også med på å gi kjøreturen et sporty tilsnitt. Jeg kjørte nok på kanten av veigrep, men det var morsom kjøring.

KONKLUSJON

Løp og kjøp! Dette er en elbil jeg kan anbefale alle å teste, dersom de er i markedet for en bil i denne størrelsen. Jeg kan egentlig ikke sette fingeren på noe jeg ikke likte ved Mégane E-Tech. Jeg gleder meg til å prøvekjøre denne bilen når det kommer til Norge. Jeg fikk ikke nok!

Priser og spesifikasjoner, se HER

First drive: Wow, for en elbil! NIO ES8

First drive: Wow, for en elbil! NIO ES8

0