IMG_6900.jpg

Hei.

Velkommen til min elbil, bil- og opplevelsesweb! Jeg reiser rundt i ulike biler, og prøver å finne spennende ting på veien som du kan ha glede av - i tillegg til det som er å si om de fine bilene, selvsagt!

Det er mye nytt å sette seg inn i når du skal konvertere til elbil. Jeg prøver ut forskjellige biler og "issues" som du forhåpentligvis kan ha glede av før du signerer hos bilhandleren.

Foreløpig har jeg lagt inn en del nyheter og snart kommer det flere biltester og ikke minst praktiske råd om hybrid-, plug-in hybrid- og elbiler, lading, ord og uttrykk, m.m.

Jeg håper du vil være med på reisen! 

Beste hilsen Gro

First drive: Wow, for en elbil! NIO ES8

First drive: Wow, for en elbil! NIO ES8

Det er bare å legge seg flat og legge alle forutinntatte holdninger til side. Kinesiske NIO har overbevist meg om at deres elbiler kan forventes med høy kvalitet og høy grad av innovasjon. Jeg hadde forestilt meg både plast og bling. I stedet fikk jeg kule og stilige detaljer, meget god kjørekomfort, uventet rask akselerasjon og svært god plass.

Testkjøringen (for bilpresse fra inn- og utland) foregikk den siste dagen i august, i solskinn på flystripa på Eggemoen og i et grustak i utkanten av Hønefoss. Jeg delte bil med to utenlandske journalister. Vi testet akselerasjon, bremser og kjøreegenskaper i noen få formiddagstimer. Den ene av nevnte journalister, Chanan Bos, Clean Techinca, fra Nederland, ble ut dagen og reiste opp dagen etter, og fikk derfor gjort en mye grundigere gjennomgang av bilen. Av denne grunn har jeg integrert hans gjennomgang (video - se lenger ned i saken). Det er en av de beste bilpresentasjonene jeg har sett. Chanan viser alt du trenger å vite om NIO ES8.

Før vi fikk sette oss i den lange rekken av de rykende ferske NIO ES8, fikk vi en gjennomgang av NIO Norges CEO, Marius Hayler, (som tidligere var direktør for Jaguar Land Rover Norge og med på lanseringen av Jaguar I-PACE).

– Vi sier at NIO er et premium bilmerke. Det er summen av alle de unike tjenestene i økosystemet vårt, selvsagt kombinert med NIO ES8, som gjør oss til et premium bilmerke. Det finnes mange typer elbiler i Norge, men ingen bilmerker som kan tilby en så unik og bred portefølje av tjenester og brukeropplevelser til brukerne. Målet er å skape en helt ny opplevelse for norske bileiere, sier Marius Hayler, daglig leder i NIO Norge.

NIO ES8 blir den første modellen som NIO lanserer i Norge. Til neste år kommer etter planen den elektriske sedanen ET7.

Den smarte, elektriske SUVen NIO ES8 er imidlertid kun en liten bit av et større økosystem som NIO er godt i gang med å bygge opp i Norge, med mål om å skape en helt ny eieropplevelse for bileiere.

I det norske økosystemet som NIO er i gang med å bygge opp, finner man blant annet:

  • NIO House på Karl Johans gate i Oslo. En fysisk møteplass for NIOs brukere og deres familie og venner hvor man kan slappe av, drikke kaffe og spise lunsj, ha møter eller delta på arrangementer og aktiviteter av ulike slag. NIO House åpnet 30. september i år.

  • NIO App, som ble lansert i Norge i slutten av august, er en digital møteplass som gjør at NIOs brukere og deres venner kan holde kontakt med hverandre. Gjennom appen får brukerne tilgang til opplevelser, ny innsikt, spennende aktiviteter, samt at den kan kobles opp til eget kjøretøy. Men viktigst er at den fungerer som en sosial plattform hvor brukere kan kommunisere direkte med hverandre og NIOs ansatte.

  • NIO Space, som er litt mindre salgs- og utstillingslokaler. Planen er å åpne fire NIO Spaces i løpet av 2022, i henholdsvis Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand.

  • NIO Power, som består av hjemmeladere, hurtigladere og NIO Power Swap, som er en teknologi som automatisk bytter ut elbilens batteri i løpet av tre minutter. De første fire Power Swap-stasjonene for automatisk batteribytte skal etter planen etableres i og rundt Oslo i løpet av 2021. Ytterligere Power Swap-stasjoner vil etableres i de største byene og travleste reiserutene i Norge i løpet av 2022.

  • NIO Battery-as-a-Service: abonnementstjeneste på batterier som muliggjør bytte av batteriet på elbilen din dersom du ikke har tid eller anledning til å lade batteriene, og – på sikt – muligheten til å oppgradere til større batteri eller nedgradere til et mindre batteri for å hele tiden anvende et batteri som er mest mulig tilpasset eget rekkeviddebehov.

  • NIO Service, som vil bestå av et landsdekkende servicenettverk samt tilgang til mobile servicebiler som reiser til deg for å utføre grunnleggende reparasjoner og vedlikehold, og pick-up-tjeneste hvor kjøretøyet hentes av NIOs ansatte og deretter returneres hjem til deg.

  • NIO User Advisory Board, hvor norske NIO-venner og -brukere gir den norske ledelsen råd og innspill om lokal produktopplevelse, servicekvalitet, ladenettverk, batteribytte, og hjelpe NIO med å kontinuerlig forbedre selskapets produkter og tjenester.

NIO ES8

NIO ES8 er elbilen for deg som trenger en stor SUV som er romslig nok for hele familiene plassbehov.

Den smarte, elektrisk SUVen NIO ES8 kommer med 6 eller 7 seter.  Bagasjeromvolumet er opptil 1 901 liter. Rekkevidden er opptil 500 km WLTP og 0-100 kilometer i timen går unna på 4,9 sekunder.

På rekke og rad. NIO ES8 klare for pressens første kjøring.

SMARTE FUNKSJONER Det utskiftbare og oppgraderbare batteriet, den intelligente digitale assistenten NOMI, det avanserte kjøresystemet NIO Pilot og de trådløse maskinvareoppdateringene er bare noen eksempler på alle de smarte funksjonene NIOs allsidige elektriske SUV har å by på. Trådløse maskin- og programvareoppdateringer sikrer at alt av systemer og teknologi er oppdatert til seneste versjon.

Ved bruk av avansert taleinteraksjonsteknologi og kunstig intelligens lar NOMI deg styre flere av bilens funksjoner via ulike talekommandoer.

Videre gir et senterdisplay på 11.3 tommer deg full kontroll på alt fra sikkerhetsfunksjoner til underholdningsinnstillinger, mens det digitale instrumentpanelet og head-up displayet i frontruten sørger for at du alltid har nødvendig informasjon rett foran deg når du kjører.

EKSTERIØR Når det gjelder utvendig design, produserer NIO biler med topp moderne detaljer og et tidløst design. NIO ES8 et tydelig eksempel på dette, som med sine røffe linjer og innovative funksjoner utstråler ren elektrisk kraft både på innsiden og utsiden.

Dette er en elbil med overraskende kraft, hurtighet og praktiske finesser.

Karosseriet til ES8 består av 96,4 prosent aluminium, den høyeste andelen aluminium brukt i en serieprodusert bil i verden. Takket være den høye bruddseigheten absorberes kollisjonsenergi ved at karosseridelene deformeres på en kontrollert måte. Samtidig er batteriets smarte plassering med på å gi bilen et svært lavt tyngdepunkt og reduserer risikoen for velt med 50 prosent.

ES8 er utstyrt med en rekke sikkerhetsfunksjoner, for eksempel kollisjonsputer og sidekollisjonsputer foran, sidekollisjonsgardiner og passasjersensorer i forsetet. Samtidig hjelper et 360-graders HD-kamera deg å holde oversikten rundt bilen. Forbedret automatisk nødbrems, fotgjenger- og syklistvarsling og blindsoneovervåking gjør det enklere for deg å ta vare på alle dem du deler veien med.

MORO PÅ FLYSTRIPA

Nio hadde rigget flystripa med et område for akselerasjon og et for bremsing.

Akselerasjonstesten var nok den som overrasket de fleste, i alle fall undertegnede og min utenlandske kollega fra Nederland. Da jeg tråkket gassen i bånn nådde vi

0-50 km/t på 2,3 sekunder

0-100 km/t på 4,7 sekunder

0-130 km/t på 6,6 sekunder

Dette er skikkelig bra! Husk at dette er en stor familiebil. Så rask akselerasjon er ikke alltid så attraktiv i praksis. Enkelte blir dårlige, pga kreftene som røsker og river i kroppen.

Under får du en god gjennomgang av NIO ES8 av min nederlandske kollega, Chanan Bos i Clean Technica:

Her får du en kjapp videosnutt som viser bilen i kjøring på bane, i grustak og noen innvendige finesser: Den varer ca ett minutt:









First drive: Renault Mégane E-Tech. Pur lykke i alle detaljer

First drive: Renault Mégane E-Tech. Pur lykke i alle detaljer

Jorunn skal kjøpe ny bil - Vi tester mange for å finne den rette

Jorunn skal kjøpe ny bil - Vi tester mange for å finne den rette

0