Teselskap i baksetet på EV6. Det er elbilen å kose seg i, det! Årets bil i Europa, faktisk.
Ja, du leser riktig. Jeg kunne ikke dy meg. Siden KIA EV6 har stikkontakt bak, var det fristende å ta med en vannkoker og teste muligheten. Med hjemmebakte kanelboller i kurven, hadde jeg teselskap (for meg selv) i baksetet ved Kragstøtten (Kragutsikten) på Holmenkollen.
Nok om te og boller. KIA EV6 har annet å by på. Mye annet. Blant annet kan den levere strøm utvendig også. For eksempel hjelpe noen med en elbil som har gått tom for strøm, eller til et klubbmesterskap der det er behov for flere vaffeljern i sving, lys og varme til campingturen, lading av elsykkelen, og så videre …
Adapteren som snur strømmen settes inn i ladepunktet. Det er genialt. En langtur kan bli veldig komfortabel med muligheter for strøm til matlaging, oppvarming, belysning og annet du kunne ha bruk for. Du kan ta med dine komfortable vaner, helt enkelt.
EV6 er den første bilen som er produsert på Kias nye plattform E-GMP. Electric-Global Modular Platform. Arkitekturen til plattformen gir EV6 muligheten til å unngå kompromisser som ofte må inngås på elektriske biler som produseres på plattformer som egentlig er laget for fossilbiler. Dette har gitt EV6 blant annet et klasseledende interiør og hele 528 kilometer rekkevidde. (WLTP) 800V lading gir også under mulighet til å lade EV6 fra 10 til 80 prosent på bare 18 minutter under idielle forhold. EV6 er designet etter Kias nye designspråk – Opposites United.
ÅRETS BIL I EUROPA
61 biljournalister fra 23 ulike europeiske land utgjør juryen for den prestisjetunge utmerkelsen. I år gikk Kias elektriske crossover EV6 helt til topps.
I starten hadde juryen listet opp over 60 ulike biler som alle ble lansert i 2021. I November ble listen redusert til kun syv sterke kandidater. EV6 var da blant disse. Hele seks av bilene på listen var i år helelektriske biler, noe som viser viktigheten at elektriske biler på veien mot en mer bærekraftig mobilitet.
Kia EV6 fikk til sammen 279 poeng etterfulgt av Renault Mègane E-Tech med 265 poeng og Hyundai IONIQ 5 med 261 poeng. Pegeout 308 fikk 191 poeng, Scoda Enyaq 185 poeng og Ford Mustang Mach-E samlet 150 poeng. På syvendeplass kom Cupra Born med 144 poeng.
- Det er en flott overraskelse å se at det er Kia EV6 som får prisen. Det var på tide at dette merket fikk en bemerkelse. Kias fremgang er imponerende, sa president for juryen, Frank Janssen.
-Det er en stor ære å vinne 2022 Car of the Year med EV6. Den første Kia som noen gang vinner denne prestisjetunge prisen, sa president for Kia i Europa Jason Jeong.
Han trekker blant annet frem designet, svært rask lading og et romslig og teknologifylt interiør som noen av grunnene til at EV6 stakk av med seieren.
-EV6 viser oss veien for Kia og sier mye om det som skal komme de neste årene. Vår elektriske linje er under stadig utvikling.
Utmerkelsen har også gitt god og stolt stemning i KIA Norge og Bertel O. Steen: - Vi som jobber i Kia har hele veien hatt stor tro på seier. Bilen får utrolig mange gode tilbakemeldinger både av kunder og biljournalister. For oss er det veldig gøy å bidra til en mer bærekraftig bilhverdag, og dette er bare starten for nye Kia, forteller en svært fornøyd Christian Lagaard, kommunikasjonssjef i Kia Bil Norge, i en pressemelding da kåringen ble offentliggjort i februar i år.
DESIGN OG AVANSERT TEKNOLOGI
Formen på KIA EV6 er SUV-lignende hatchback, som er lengre og lavere enn flere av sine konkurrenter. Utseendet er lett gjenkjennelig og særegent. Har du sett en EV6, vet du hvordan den ser ut neste gang du ser en.
Det er ikke bare utseendet som skiller seg ut på EV6. Den er spekket med ny teknologi og har et stort batteri, flatt gulv og kan lade superraskt. I tillegg har den, som beskrevet over, også standard stikkontakt ved baksetet og kan levere strøm tilbake til nettet via en adapter i det utvendige ladepunktet.
Ved første øyekast kan KIA EV6 se ut som den tilhører C-klassen, men den er en crossover i D-klassen. Det ytre designet er kompakt og de velproporsjonerte linjene gir et sporty uttrykk som lyver på størrelsen. Det merker du når du setter deg inn i bilen. Det er god plass både foran og bak. Baksetene har mer plass enn normalt og gir en romslig følelse. Her kan du sitte lenge og du kan sågar ha en liten bag eller sekk på gulvet også, uten at det blir for trangt. Baksetene har også justeringsmuligheter med stor vinkel på ryggen. Du kan godt si at baksetepassasjerene er vinnerne i EV6. Det er de sjelden.
Med de to-delte (60/40) bakseteryggene (som har ski-luke) er bagasjerommet hele 511 liter stort. Det er for øvrig fjernstyring av bakseteryggene. Førersetet har minnefunksjon og elektrisk justering. Setene er i semsket kunstskinn.
KIA EV6 kan trekke 1.600 kg hengervekt (stort batteri, lite batteri tar 750 kg) og 80 kg taklast. Dette gjør denne bilen til en fullverdig allrounder av en familiebil.
De særegne linjene rundt EV6 er forsterket med LED-lys på bakparten og gjør bilen lett gjenkjennelig natt som dag. Kia beskriver selv EV6 sin form som et musling-skjell. Den nye KIA-logoen finner du på den nye fronten, som tidligere var lett gjenkjennelig i KIA-stil front. Det er nye tider og nytt designspråk. Elbiler har ikke det samme behovet for kjøling og front-griller til dette, som fossilbiler. Derfor er det mulig å endre uttrykket drastisk, slik KIA gjør med EV6. Den forsterker et signal om at deres elbiler står for noe helt nytt.
Føreren har praktisk og enkel tilgang til to skjermer og midtkonsollen “svever” over et åpent oppbevaringsrom, som er hendig til blant annet damevesker. Noe som sjelden blir tenkt på når biler designes. Jeg opplevde at alt fungerte sømløst og var i praktisk avstand. Plassen til vesken (eller hva du måtte velge å ha der) synes jeg er et stort pluss. Normalt blir vesken min satt i det andre forsetet, men når noen sitter der, blir den slengt bak. Det er fint å ha en rask tilgang til vesken, når det for eksempel er behov for å hente frem bankkort, førerkort, osv. Det er mange damer som har sterk tilknytning til vesken sin, og da er det fint å ha den tett på.
De to nevnte skjermene er plassert side om side langs instrumentpanelet. Dette er kjernen i betjeningen av bilen. Du kan trykke på den høyre skjermen eller styre den med de 15 knappene på rattet. I tillegg er det et touch-panel under skjermen som skifter mellom styring av klimaanlegget og være snarvei til skjermstyring. Med 37 kombinasjoner er det mange muligheter og litt å sette seg inn i når du skal lære bilen å kjenne. Det meste er intuitivt og praktisk, og derfor lærer du fort dette. Det avanserte blir enkelt og du sitter bak rattet på en elbil som kan virke svært så premium, som man sier om de beste.
Kjøremodus og gir styrer du med et rundt “hjul” som sitter på konsollen mellom forsetene. Den er svært lett å betjene og gjør det enkelt å skifte fra revers til drive, uten å måtte se.
KIA EV6 har start/stopp knapp. Det virker kanskje litt overflødig i en bil med å mye avansert teknologi. Det er en trend på nye elbiler å droppe denne knappen.
Dørhåndtaket popper ut når du nærmer deg bilen og har nøkkelen i lommen. Ellers er de integrert i overflaten. De er fine å se på, men du må lære å bruke dem.
KJØREOPPLEVELSE
Jeg fikk en god opplevelse allerede da jeg satte meg i setet. Passe mykt og fast og god støtte i korsryggen og på sidene. Å sitte godt og finne en god sittestilling er noe jeg alltid starter kjøreturen i ny bil med. Ingen av oss er helt like og uansett har jeg som regel mye kortere bein enn hen som har klargjort bilen.
Den EV6 jeg har prøvekjørt er en GT Line AWD (firehjulstrekk) med 325 hk, og 484 km WLTP rekkevidde, 180 Wt/km, pris kr. 529.900,-. Tillegg: kr. 6.990,- for metallic lakk.
Når setet er tilpasset meg, speilene også, er det på tide å stille inn reisemålet. Det går fort. Navigasjonssystemet er raskt og intuitivt. Let´s go!
Bilen er stillegående, flyter nesten av gårde. Rattet er konsist. Ikke noe utslag. Premiumfølelsen kommer raskt. Dette kjennes bra! Akselerasjonen (0-100 km/t på 6,2 sek) er merkbar ut av lyskryssene. Her er det kraft nok i massevis. Når jeg slipper gassen bremser bilen og regnererer strøm. Du trenger altså ikke å tråkke inn bremsen for å få til det. Nivået for motorbremsingen kan stilles inn i flere trinn, eller automatisk der nivået tilpasses hastigheten. Foten holdes stort sett på eller av gasspedalen. Ved langvarig bruk må nok en EV6 eier huske på å tråkke inn bremsene jevnlig, slik at de ikke ruster.
MODELLER
Du kan velge mellom Active, Exclusive og GT Line (som vist og kjørt her) og i tillegg kommer GT senere i år.
For modeller og ytterligere spesifikasjoner se HER.