IMG_6900.jpg

Hei.

Velkommen til min elbil, bil- og opplevelsesweb! Jeg reiser rundt i ulike biler, og prøver å finne spennende ting på veien som du kan ha glede av - i tillegg til det som er å si om de fine bilene, selvsagt!

Det er mye nytt å sette seg inn i når du skal konvertere til elbil. Jeg prøver ut forskjellige biler og "issues" som du forhåpentligvis kan ha glede av før du signerer hos bilhandleren.

Foreløpig har jeg lagt inn en del nyheter og snart kommer det flere biltester og ikke minst praktiske råd om hybrid-, plug-in hybrid- og elbiler, lading, ord og uttrykk, m.m.

Jeg håper du vil være med på reisen! 

Beste hilsen Gro

 KIAs nye stolthet, elbilen EV6, på visning i Oslo

KIAs nye stolthet, elbilen EV6, på visning i Oslo

Kun to uker etter at KIA lettet på sløret og viste (på nettet) at deres neste elbil var KIA EV6, var den på plass hos importøren Bertel O. Steen på Lørenskog, for en kort pressevisning. EV6 er Kias første bil som bygges på bilprodusentens nye dedikerte plattform for elbiler, og er også første modell designet etter Kias nye designfilosofi, og som får Kias nye logo. EV6 vil konkurrere med Skoda Enyaq, VW iD.4, Ioniq 5 og Tesla model Y, så den kommer i godt selskap og konkurransen om kundene blir sylskarp.

KIA har satset mye på et nytt og sprekt design. EV6 er legemliggjøringen av KIA´s nye stil og definerer starten på et nytt, elektrisk kapittel. KIA har som kjent to godt etablerte elbiler, e-Soul og e-Niro, og nå satses det sterkt på elbiler med 11 nye modeller innen 2026.

_SMH9576.jpg

- KIA EV6 har et design som viser at vi tenker fremover, som inspirere og som tenker på kunden, sa administrerende direktør for KIA Norge på pressevisningen. Hun fortalte også at KIA har en Plan S, som står for skifte og som setter kundens behov i førersetet.

KIA lanserte tre modeller i april, EV6 exclusive, GT-line og GT. Mye tyder på at det er GT-Line modellen som vil bli bestselgeren av disse tre, ifølge Kia.

Exclusive                                GT-Line                              GT

____________________________________________________________________________

Effekt              168 kW/228 hk                       239 kW/325 hk                      430 kW/585 hk

Moment          350 Nm                                  605 Nm                                  740 Nm

Akselerasjon   0-100 på 7,5 sek                     0-100 på 5,4 sek                     0-100 på 3,5 sek

Hjuldrift          2WD Bakhjulstrekk                2WD og 4WD                         4WD

Rekkevidde     510 km (estimert)                  490 km (estimert)                  400 km (estimert)

Pris                  469.900 NOK                         529.900 NOK                         599.900 NOK

EV6 GT har doble motorer på 430 kW og tar elektrisk ytelse til et nytt nivå. Med maksimalt dreiemoment på 740 Nm akselererer GT-modellen med firehjulsdrift fra 0 til 100 km/t på imponerende 3,5 sekunder, og topphastigheten er 260 km/t (basert på foreløpige måltall).

*All teknisk informasjon er korrekte på publiseringstidspunkt (30. mars 2021) og basert på forventede tall på typegodkjenning. Endelige tall bekreftes ved typegodkjenning.


*All teknisk informasjon er korrekte på publiseringstidspunkt (30. mars 2021) og basert på forventede tall på typegodkjenning. Endelige tall bekreftes ved typegodkjenning.

LADER 20-80% PÅ 18 MIN.

Første EV6 modell som kommer til Norge vil ha et mindre batteri på ca 58 kWh, rekkevidde på ca 400 km ved 2WD og ca 380 km ved 4WD. Ladesystemet vil ta opptil 800 V. Det betyr at EV6 kan lade 20-80% på 18 minutter. Max ladeeffekt er 239 kW. Det største batteriet, ca 77,4 kWh, vil leveres på alle modellene, men kommer ikke før senere.

Med det største batteriet vil EV6 kunne trekke opptil 1.600 kg.

DESIGN

KIA EV6 har det KIA kaller for ny tigernese grill med nytt lysdesign og stramme linjer. Lys og linjer går rundt hele bilen og er et karakteristisk kjennetegn for EV6.

IMG_0277.jpeg
IMG_0282.jpeg

Lysdesign er på mange måter nåtidens kjennemerker. Om du kjenner til hvordan lysene på hekken til for eksempel en Audi e-tron eller Polestar 2, ser du kjapt hvilken bil det er. Lysene på EV6 føler, som nevnt, en linje rundt hele bilen og går også på tvers av hele hekken, som på flere andre elbiler. Det som skiller hekklysene til EV6 er blinklysene. De er noe for seg selv. På midterste bilde under ser du de karakteristiske pyramideformene som blinklysene skjuler seg under.

KIA EV6 har Intelligent Front-Lighting System (IFS), tilsvarende LED Matrix hos VW. Frontlyktene har adaptive LED som dimmer ned automatisk for motgående trafikk.

HØY BAKKEKLARING og FLATT GULV

EV6 har hele 17 cm bakkeklaring, noe som er nærmest tilsvarende den store SUV´en KIA Sorento. Med EV6 sin slanke form betyr dette at det kan oppleves noe lavt under taket innvendig. Innvendig er det ingen kanal i gulvet fordi batteripakken er flat. Gulvet er noe høyere enn normalt i forhold til sittehøyden og knevinkelen blir liten, dvs at knærne kommer høyt i forhold til hoftene i baksetet. Det kan være at dette blir justert før endelig versjon EV6 er salgsklar, i og met at dette er en førsteutgave.

Det flate gulvet gir imidlertid fordel plassmessig og gjør at midtkonsollen foran “ryker” til fordel for en “flyvende” midtkonsoll med plass til oppbevaring under. Et ypperlig sted for damer å sette vesken sin, for eksempel!

Under midtkonsollen er det plass til diverse, som f.eks en håndveske. Det er et skikkelig pluss for oss damer å ha et sted å sette vesken, som er så nært. Som du ser har midtkonsollen ladeplate til smarttelefon, flaske-/koppholder og ellers funksjonsknapper og hjul som normalt er i en midtkonsoll.

Under midtkonsollen er det plass til diverse, som f.eks en håndveske. Det er et skikkelig pluss for oss damer å ha et sted å sette vesken, som er så nært. Som du ser har midtkonsollen ladeplate til smarttelefon, flaske-/koppholder og ellers funksjonsknapper og hjul som normalt er i en midtkonsoll.

FØRERMILJØ

EV6 har et brukervennlig og lekkert utformet førermiljø. Foruten nevnte midtkonsoll har dashbordet to sammenhengende 12” skjermer. De buede skjermene som brukes i EV6, har tynne paneler med ny struktur og avansert teknologi for å redusere refleksjoner. Kombiinstrumentet og infotainmentsystemet ser ut som om de er montert i ett stykke forsterket glass. Skjermene strekker seg fra rattet til midten av dashbordet og viser instrumentpanelet foran føreren og infotainmentsystemet over midtkonsollen.

EV6 har også et AR-head-up-display som viser informasjon nederst på frontruten foran føreren. Systemet viser varsler fra bilens avanserte førerassistentsystem, informasjon om bilens hastighet samt navigasjonsmeldinger.

Den nyeste versjonen av «Kia Connect», Kias innovative tilkoblede bilsystem som tidligere ble kalt UVO, gir tilgang til en rekke sanntidstjenester fra Kia samt trådløse oppdateringer (OTA). Kia Connect er tilgjengelig via berøringsskjermen og gjør det enkelt å finne ladestasjoner og prisinformasjon, vise ladestatus, planlegge lading og vise gjenværende rekkevidde.

EV6 er også den første elbilen fra Kia som kan leveres med et kraftig Meridian® surroundanlegg med 14 høyttalere for en ekstra god lydopplevelse. Lydanlegget med 14 høyttalere bruker mange av den britiske lydpionerens teknologier for digital lydbehandling (DSP). EV6 er utstyrt med Meridians lydfilosofi, slik at kundene får en naturtro og autentisk lydopplevelse når de er på farten.

Lydanlegget har også Active Sound Design (ASD), en funksjon som Kia nylig har utviklet for å gi føreren hørbare tilbakemeldinger om hvor fort bilen kjører. Funksjonen kan betjenes via et brukergrensesnitt.

SETER, PLASS OG INTERIØRDETALJER

Setene i EV6 er laget i økologisk kunstlær. For de tre modellene leveres Excellent kun med ensfargte seter, GT-Line kan leveres med to-farget og GT har bøtteseter og roulor med kontrastfarge.

Bagasjerommet rommer hhv 520 og 1.300 liter. Frunken tar 52 liter.Bakseteryggene kan slås ned hhv 2, 1 eller 2+1 og det blir flatt hele veien fra førersete til bagasjeroms dør. Det er ekstra rom under bagasjerommet med diverse som varseltrekant osv. En fiffig detalj i siden bak på forsidene er at det er plassert USB-uttak der. I riktig høyde for baksetepassasjerene. Forsetene kan, som bildet under viser, legges helt ned. Det er også strømuttak under forsetene, på framsiden, som gjør at man kan koble til en vannkoker, plugge inn en laptop, osv.

KIA EV6 har toveis lading, det vil si at den også kan levere strøm. Da kobler du bare inn en spesial-pistol som har strømuttak for plugg. Hvis det for eksempel er en annen elbil som har gått tom for strøm, kan EV6 redde den ved å være “ladestasjon”. Det kan også være hendig å bruke strømuttaket hvis man er på tur og trenger strøm til matlaging eller andre ting. Det har vært mye snakk om at elbiler også kan være strømkilder. EV6 viser eksempel på dette.

På bildene over ser du pistolen du kan bruke for å bruke EV6 som strømkilde. Fiffig, ikke sant?

SIKKERHET OG PRAKTISKE LØSNINGER
Avanserte førerassistentsystemer med fjernstyrt parkeringsassistent
EV6 har klasseledende sikkerhet og praktiske løsninger takket være de mange førerassistentsystemene (ADAS). De bidrar til å redusere mange av farene og påkjenningene ved kjøring samt til å beskytte passasjerer og andre trafikanter.

Utstigningsassistenten (SEA) varsler om det kommer bil fra en av sidene om man åpner dørene. SEA bidrar også til å holde bakdørene låst ved hjelp av en elektronisk barnelås.

Køkjøringsassistent (LFA) holder bilen midt i filen. LFA kan enkelt slås på og av mens du kjører.

Motorveiassistent 2 (HDA 2) bidrar til å holde fast avstand til bilen foran når du kjører på motorvei, og funksjonen bidrar også til å holde bilen midt i filen – selv i svinger. Hvis andre biler kommer for nær, vil HDA 2 justere retningen, slik at den potensielle kollisjonen unngås. Og hvis man holder hendene på rattet og kjører over en viss hastighet, kan man bytte fil ved hjelp av blinklyshendelen.

Med fjernstyrt parkeringsassistent (RSPA) trenger ikke føreren sitte i EV6 for å parkere bilen eller kjøre den ut fra en parkeringsplass.

På bildene over kan du se hvordan EV6 viser et forstørret bilde av området rundt bilen når du bruker retningsviseren. Du skal være passe sløv for å kjøre på noe med denne bilen!

KOMMER TIL NORGE I OKTOBER

De første EV6, EXCLUSIVE OG GT-Line, leveres norske kunder i oktober-november. Toppmodellen GT blir ikke klar før i fjerde kvartal 2022.

KIA-damene viser frem EV6 for første gang i Norge: CEO Irene Solstad (t.v.), Informasjonssjef Mette Simonsen Sauge (h.b.) og Salgsdirektør Kristin Monsen, alle jobber i KIA Norge

KIA-damene viser frem EV6 for første gang i Norge: CEO Irene Solstad (t.v.), Informasjonssjef Mette Simonsen Sauge (h.b.) og Salgsdirektør Kristin Monsen, alle jobber i KIA Norge

Vi skrev full gjennomgang av spesifikasjonene til KIA EV6 den 31. mars. Se her:

Kias nye elbil, EV6, er en crossover med unik design, rekkevidde på inntil 510 km og 800 V ladesystem

Dette er Ford´s nye elektriske pickup, F-150 Lightning. En av bærebjelkene i den elektriske satsningen på 22 milliarder dollar

Dette er Ford´s nye elektriske pickup, F-150 Lightning. En av bærebjelkene i den elektriske satsningen på 22 milliarder dollar

Kinesiske NIO endelig lansert i Norge. Elbilen ES8 (premium SUV), med batteribytte og superlading opp mot 180 kW er første bil ut

Kinesiske NIO endelig lansert i Norge. Elbilen ES8 (premium SUV), med batteribytte og superlading opp mot 180 kW er første bil ut

0