IMG_6900.jpg

Hei.

Velkommen til min elbil, bil- og opplevelsesweb! Jeg reiser rundt i ulike biler, og prøver å finne spennende ting på veien som du kan ha glede av - i tillegg til det som er å si om de fine bilene, selvsagt!

Det er mye nytt å sette seg inn i når du skal konvertere til elbil. Jeg prøver ut forskjellige biler og "issues" som du forhåpentligvis kan ha glede av før du signerer hos bilhandleren.

Foreløpig har jeg lagt inn en del nyheter og snart kommer det flere biltester og ikke minst praktiske råd om hybrid-, plug-in hybrid- og elbiler, lading, ord og uttrykk, m.m.

Jeg håper du vil være med på reisen! 

Beste hilsen Gro

Den nye Fiat 500 er elektrisk, men fortsatt  den sjarmerende Cinquecento

Den nye Fiat 500 er elektrisk, men fortsatt den sjarmerende Cinquecento

FiatEL_2.jpg

Med en rekkevidde opptil 320 km (WLTP), nytt infotainmentsystem, nye avanserte sikkerhetssystemer og nivå 2*, autonom kjøring, tar Fiat 500 et nytt og definerende skritt inn i fremtiden.

Elektriske Fiat 500 er FCA’s (Fiat Chrysler Automobiles) første helelektriske bil. Den ble presentert i Milano onsdag (4. mars’20). Lanseringsmodellen kalles la Prima, (den første), og er førsteklasses utstyrt og med et batteri på 42 kWh som gir en rekkevidde på 320 km (WLTP).

Lading

Fiat 500 la Prima kan hurtiglade opp til 85kW. Det er kraftig for en liten elbil og betyr at den kan lade opp til 50 km på kun 5 minutter og 80% av batteriet kan lades på ca 35 minutter.

Medfølgende ladekabel, en Easy WallBox, kan lade 3 kW i vanlig stikk. Dette er en nødløsning og det anbefales at man bruker en elektriker til å monteringen for å åke effekten opptil 7,4 kW. Dette vil gi en ladetid på ca 6 timers hjemmelading. Det medfølger også en mode-3 kabel som du bruker til lading på ladestasjoner.

FiatEL_new3.jpg

3 ulike kjøremodus – Normal, Range og Sherpa

Normal gir en tilnærmet normal (nokså innlysende 😊) kjøreopplevelse.

I Range modus kan du kjøre (nesten) uten å flytte foten. Dersom du slipper foten fra gasspedalen vil du få en umiddelbar bremsing. Uten å tråkke på bremsepedalen vil reaksjonen gi følelsen av at du gjør det.

Sherpa modus er den innstillingen du bruker når du vil redusere strømforbruket. Den reduserer toppfarten til 80 km/t og minsker responsen i gasspedalen, stenger setevarme og klimaanlegg (kan aktiveres manuelt). Sherpa modus har til formål å gi maksimal rekkevidde med minimalt energiforbruk.

Int.jpg

UConnect 5 infotainment system

Tredje generasjon 500 er den første FCA bilen med det nye UConnect 5 infotainment systemet. Det er en tilkoblet plattform designet for fremtiden, utviklet med ideen om å gi kundene en helt ny brukeropplevelse i tankene, og bruker det enkle, intuitive og fleksible Android Auto-operativsystemet. Du kan for eksempel bruke widgets (moduler) til å konfigurere hvordan funksjoner og apper vises. Apple CarPlay er allerede tilgjengelig trådløst. Systemet er også klart til å tilby den samme funksjonaliteten for Android Auto.

Den nye Fiat 500 tilbyr sømløs integrasjon med smarttelefonen din, med en 10,25 ”HD-berøringsskjerm, med en horisontal formkurve som passer perfekt i bilens instrumentbord.

UConnect 5 kombinert med Telematic Box Module, samt den obligatoriske nødanrops funksjonen, tilbyr kundene en rekke innovative tilkoblingstjenester:

My Assistance – kobler føreren til service ved ulykker etc.

My Remote – muliggjør kontroll av lading, finne bilen, låse eller låse opp bilen eller justere klimaanlegget via en smarttelefon.

My Car – lar deg sjekke ting som f.eks serviceintervaller, dekktrykk, m.m.

My Navigation - lar deg sende destinasjonen til bilens navigasjon og sjekke trafikken, været og om det er hurtigkameraer langs ruten via appen. Du kan også se om det er ladestasjoner i nærheten, og hvilke du kan nå med din nåværende strømmengde.

My Wi-Fi -danner et hotspot i bilen for opptil 8 enheter.  

My Theft Assistance – gir umiddelbart beskjed dersom bilen stjeles.

Nye Fiat 500 ble født perfekt tilkoblet: den kommuniserer med deg både i og utenfor bilen, slik at du kan angi navigasjonsruten på forhånd. Mobiltelefonen kobles til på under 5 sekunder når bildøren åpnes. Du trenger ikke å bruke ladekabelen.

Fiat500el_new_old.jpg

Design

Det er ingen tvil om at den nye, elektriske Fiat 500 er en, nettopp, Fiat 500. Det klassiske designet og proporsjonene er ved de kjente. Du ser likevel at bilen er fornyet og har det rette uttrykket som tilkjennegir et modernisert design.

Den tidligere Fiat-logoen er byttet ut med 500-logo i grillen. Ellers finner du 500 skrevet som 5oe, slik at den elektriske fornyingen blir definert.  Som i 1957 er fronten loddrett og lyktene ikoniske og likevel moderne.

Fiat 500 har fortsatt et sjarmerende uttrykk som gir oss et smil i munnvikene. Smilet vil forsterkes når, på sikt, Bilens AVAS (Acoustic Vehicle Alert System) kobles til. Det vil gi en akustisk advarsel til myke trafikanter, ved hastighet opp til 20 km/t, i form av Fellinis filmmusikk fra Amacord, komponert av Nino Rota.

Selv om bilen fortsatt er under 4 meter lang, har nye Fiat 500 vokst utvendig med 6 cm både i lengde og bredde, og 2 cm lengre akselavstand. Også hjulene er større. Disse forøkelsene er for å gi bedre kjørekomfort.

For å tilfredsstille tidens krav er også interiøret nytt med enkle linjer og smalt instrumentbord. Da girstangen forsvant, siden dette er en elbil, fikk bilen nye muligheter for praktisk oppbevaring.

Fiat 500 la Prima lanserings utgave er tilgjengelig for forhåndsbestilling fra 16. mars – online på www.fiat.no. Depositum kr. 5.000.

Lanseringsversjonen har følgende specs:

-          Kommer i fargene:

o   Mineral Grey (metallic) farge, som skal minne om jorden

o   Ocean Green (perlemor) farge, som representerer havet

o   Celestial Blue (tre-lags), som en hyllest til himmelen

-          Full LED frontlykter

-          Ecoskinn polstring

-          17’’ diamond-cut hjul

-          Forkrommede innlegg på vinduer og sidepaneler

-          Monogram Soft Top

-          «1 av 500 Norge» merke

-          Autonom nødbrems med deteksjon av fotgjengere og syklister, Intelligent Speed ​​Assistant Lane Control

-          Ryggekamera med høy oppløsning

-          Intelligent Adaptive Cruise Control (iACC) og Lane Centering

-          Auto hovedlys Auto High / Low Beam

-          Nødoppringing

-          Elektrisk park brake

-          Nivå 2 Autonomt kjøresystem

-          UConnect 5 infotainment system

o   7” TFT Display

o   Radio 10.25” berøringsskjerm NAV

o   DAB

o   Trådløs CarPlay/Android Auto

o   Telematic Box Module

Fiat 500 la Prima er den eneste fireseters elektrisk cabriolet.

Pris for Fiat 500 la Prima cabriolet er kr. 336.900, inkludert Easy WallBox, mode-3 ladekabel, metallic lakk, tre fargevalg og levering Oslo.

* Nivå 2 autonom kjøring

SAE International (en globalt aktiv fagforening og standardutvikler organisasjon for ingeniører innen forskjellige bransjer), har inndelt autonom kjøring i 5 nivåer:

Nivå 0 – Ingen automasjon. Føreren styrer alle operasjoner manuelt.

Nivå 1 – Førerassistanse. Bilen kan ta over noen funksjoner, men føreren styrer all akselerasjon, bremsing og overvåker omgivelsene.

Nivå 2 – Delvis automasjon. De fleste leverandørene utvikler biler på dette nivået. Bilene kan overstyre styring og akselerasjon og frigjør føreren fra oppgaver. Føreren må alltid være klar til å ta over kontrollen over bilen og er fortsatt ansvarlig for sikkerheten og oversikt over omgivelsene.

Nivå 3 – Betinget automasjon. Det største skrittet fra nivå 2 til nivå 3 og over er at bilen selv kontrollerer overvåking av omgivelsene (ved bruk av sensorer som LiDAR). Førerens oppmerksomhet er fortsatt avgjørende, men kan frigjøre seg fra sikkerhets kritiske funksjoner som bremsing og overlate det til teknologien når forholdene er trygge. Mange nivå 3 biler kan klare seg uten menneskelig oppmerksomhet opp til hastigheter under 60 km/t.

Nivå 4 - Høy automasjon

På nivå 4 og 5 kan bilene styre, bremse, akselerere, overvåke bilen og kjørebanen, samt reagere på hendelser, bestemme når det skal skiftes kjørefelt, svinge og bruke signaler.

På nivå 4 vil det autonome kjøresystemet først varsle sjåføren når forholdene er trygge, og først da setter føreren bilen i denne modusen. Det kan ikke avgjøre eller skille mellom mer dynamiske kjøresituasjoner som trafikkork eller en sammenslåing på motorveien.

Nivå 5- Full automasjon

Teknologien tar full kontroll over bilen og det kreves ingen menneskelig oppmerksomhet. Det trengs ingen pedaler, bremser eller ratt, siden det autonome kjøretøysystemet kontrollerer kritiske oppgaver, overvåker omgivelsene og og identifisering av unike kjøreforhold som trafikkork.

NVIDIA kunngjorde en AI-datamaskin som skal hjelpe til med å oppnå autonomi på nivå 5, der sjåførene ganske enkelt kobler til destinasjonen og overlater resten til bilen selv.

Ladeleverandøren Easee sikrer fortsatt norsk produksjon med Norautron

Ladeleverandøren Easee sikrer fortsatt norsk produksjon med Norautron

NY ELBIL: Dacia SPRING electric show car - blir den rimeligste elbilen i kompaktklassen

NY ELBIL: Dacia SPRING electric show car - blir den rimeligste elbilen i kompaktklassen

0