IMG_6900.jpg

Hei.

Velkommen til min elbil, bil- og opplevelsesweb! Jeg reiser rundt i ulike biler, og prøver å finne spennende ting på veien som du kan ha glede av - i tillegg til det som er å si om de fine bilene, selvsagt!

Det er mye nytt å sette seg inn i når du skal konvertere til elbil. Jeg prøver ut forskjellige biler og "issues" som du forhåpentligvis kan ha glede av før du signerer hos bilhandleren.

Foreløpig har jeg lagt inn en del nyheter og snart kommer det flere biltester og ikke minst praktiske råd om hybrid-, plug-in hybrid- og elbiler, lading, ord og uttrykk, m.m.

Jeg håper du vil være med på reisen! 

Beste hilsen Gro

​Hva med en liten biltur til Sveriges største midtsommerfeiringer?

​Hva med en liten biltur til Sveriges største midtsommerfeiringer?

I morgen går svenskenes store sommerfeiring av stabelen. Blomsterkranser, dans rundt maistangen og tradisjonelle toner blir å finne i både bygd og byer over hele landet. Vi tipser om hvor du finner noen av landets vakreste sommerfester!

Midtsommer er en feiring knyttet til årets lyseste dag og rundt om i hele Sverige feires dagen med blomsterkranser av markblomster, snaps, nypoteter, sild og rømme, jordbær og sang. Feiringen er, bortsett fra jul, årets viktigste og i Sverige er det nasjonal fridag på midtsommer. Opprinnelig var det en hedensk tradisjon hvor man feiret solen og ba om gode avlinger for det kommende året. Rundt samme tid feirer vi nordmenn St. Hans, men svenskene tar sommerfeiringen til nye høyder med storslåtte fester over hele landet.

Den mest tradisjonelle feiringen finner du i Dalarna, innlandsregionen i Midt-Sverige. I Dalarna feirer de på nasjonalromantisk vis med folkedrakter, tradisjonelt felespill og ringdanser over hele regionen. Her kan du også feire midtsommer flere dager på rad! De fleste andre steder er det vanligste antrekket lyse sommerklær. På midtsommer binder du blomsterkranser, dekker bordet med blomster, pynter maistangen med bjørkeløv og stemmer i til “små grodorna”, mens du danser rundt stangen. Dagen faller alltid på nærmeste fredag mellom 20. og 26. juni, og i år finner feiringen sted fredag 21. juni. En mer idyllisk og sommerromantisk fest skal du lete lenge etter!

Midtsommerpiker med blomster i håret. Til venstre, foto Mostphotos. Til høyre, foto Ciprian Gorga. 

Her finner du noen av de største midtsommerfestene i Sverige:

DALARNA:

Heising av maistangen i Dalarna. Foto: Per Bifrost.

Heising av maistangen i Dalarna. Foto: Per Bifrost.

Sammilsgropen i Leksand

Sveriges, og verdens, største midtsommerfeiring gjennomføres i Gropen i Leksand i Dalarna. Plassen likner et amfiteater og årlig samles 20 000 mennesker for å se den massive maistangen når den heises mot himmelen. Det er litt av et syn når 20 000 mennesker danser i titalls ringer rundt stangen. Ta med piknikkurven, teppe og godt humør og bli med på en heidundranes feiring!

Rättviks Gammelgård

Rättvik er en annen av Dalarnas berømte feiringer. Det går kortesje med spellemenn og pynt fra Enåbron til Gammelgården kl. 17.30. Fremme ved Gammelgården begynner festlighetene med at stangen kles og reises til musikk, taler og til slutt lek og dans rundt den høyreiste stangen.

Barnas midtsommer på Zorns gammelgård i Mora

Alle barn er velkommen til å plukke blomster til maistangens kranser og deretter bære den frem til stangen på Zorns gammelgård i Mora. Når stangen er reist danses det rundt den og tradisjonelle toner sprer seg over området.

Midtsommerfeiring på Dössberget i Bjursås

Den kuperte gressletten på Dössberget feirer midtsommer med brask og bram. Her finnes det en rekke arrangementer for barna og selvfølgelig alt som hører midtsommer til. I kafeen på området tilbys det en smakfull midtsommer-buffet.

SMÅLAND OG ÖLAND:

Midtsommer i Småland. Foto: Västervik

Midtsommer i Småland. Foto: Västervik

Kosta

Midtsommerfeiringen i Kosta begynner allerede kl. 06.30 på morgen med det lille toget Pysen. Toget går fra Kosta Art Hotel for å plukke opp folk som vil binde blomsterkranser og plukke blomster til stangen. Fra kl. 15 marsjerer musikerne fra Kosta Glassbruk og bort til Folkets hus hvor det blir feiring med dans, musikk og sang.

Böda Sand

Vil du kombinere camping- og strandferie med en sommerlig midtsommerfeiring, burde du ta turen til Böda Sand på øya Öland. Her blir det program hele dagen med pynting av maistangen, piknik, Sveriges største jordbærkake, dans, midtsommerleker, after beach og rekeaften. Det feires hele helgen med både tradisjonelle og nye innslag. Midtsommerferingen på Böda Sand passer like godt for voksne som for barn.

HALLAND:

Tjolöholm slott. Foto: Will Rose

Tjolöholm slott. Foto: Will Rose

Slottsfeiring på Tjolöholm

Plenen foran det statslige slottet Tjolöholm i Halland blir utgangspunktet for midtsommerfeiringen. I de herskapelige og vakre omgivelsene blir det underholdning og lek for både store og små både den 21. og 22. juni.

Äskhults by

På det kulturhistoriske området i Äskhults by vil det bli en tradisjonsrik midtsommerfeiring. Maistangen pyntes slik som den ble gjort på 1800-tallet og det blir midtsommerkake å finne i Kaffestuga. Ta med piknikkurven og nyt feiringen ute i de grønne omgivelsene.

Halmstad

I Halmstad blir det arrangert midtsommer som passer for alle smaker. På Friluftsmuseet Hallandsgården i Halmstad blir det feiring i form av folkedans og musikk, og i St.Olofs Kapell blir det gudstjeneste, etterfulgt av feiring og mat. Ta også en tur ut til noen av Halmstads fine strender for å nyte solnedgangen og et kveldsbad.

Societetsparken i Varberg

Kom og feir midtsommeraften ved havet med dans og sommerleker i Societetsparken i Varberg på midtsommeraften den 21. Göteborgs folkedansvenner tar frem midtsommerstangen, som heises i fellesskap.

VÄRMLAND:

Midtsommerdans i Mariebergskogen, foto Erik Mårtensson. Midtsommer på Rannsäters Hembygdsgård, foto Andy Lind.

Kittelfältet naturreservat

Värmland kan du oppleve svensk midtsommer med en eksklusiv måltidsopplevelse utendørs ved bordet fra The Edible Country, som står utplassert i skogen ved Kittelfältet. 14. og 15. juni, samt 12. og 13. juli dekkes det til et måltid inspirert av midtsommer.

Mariebergsskogen

Årets største høydepunkt i Mariebergsskogen er midtsommerfeiringen. Spellemenn og folkedansere bidrar til den rette stemningen med sang, musikk og dans. Stangen kles med sommerblomster og deretter danses det til kjente viser med Bjällerudsflickorna.

Ransäter

Midsommar på bygdetunet i Ransäter feires tradisjonell midtsommer i historiske omgivelser. Teateret Värmlänningarna blir holdt i Gropen, et sterkt stykke om kjærligheten mellom den rike bonden Erik og fattigjenta Anna.

Lunedet

Tradisjon tro blir det midtsommerfeiring med danseoppvisning og ringleker for barna i Lunedet i Värmland. Her finnes det mye å gjøre, som ponnyridning, lotteri, fiskedam, sukkerspinn, pølsespising og mye mer. Trubadur-underholdning vil finne sted ved restauranten og Kafeen og restauranten serverer midtsommerbuffet fredag og søndag.

VÄSTSVERIGE:

Midtsommer i Västsverige, foto Jeska Hearne

Läckö Slott

På midtsommeraften er det klart for feiring på vakre Läckö slott. Slottet ligger på en odde i Ekenes skjærgård ved innsjøen Vänern. Ta en rundtur i den vakre slottshagen eller spis på restaurant Hvita Hjorten.

Baldersnäs Herregård

På Baldersnäs Herregård blir det midtsommerfeiring i år som tidligere år. Konkurranser, leker, spellemenn, dans og fiskedam er selvskrevne ingredienser. Det diskes også opp med 30 ulike typer med sild og jordbær med krem på stedets kafe.

Gunnebo Slott

Gunnebo har en av Västsveriges mest populære midtsommerferinger og her bys det inn til ringleker og folkedansoppvisning hele dagen. Gjøgleren Zack vil underholde besøkende med lek og moro. Hjelp hagemesteren med å pynte stangen fra kl. 12 med blomster som plukkes i kulturreservatet.

Villa Sjötorp

Bli med på en midtsommerfeiring i romantiske omgivelser på Villa Sjötorp. Spis jordbær på verandaen og nyt sommerdagen ved havet. Hvis du er ute etter en tradisjonell feiring finnes det også midtsommerleker i Victoriaparken i Lyckorna like ved.

GÖTEBORG:

Midtsommerfeiring iGöteborg, foto Kjell Holmner. Dans rundt maistangen, foto Peter Westrup.

Slottsskogen i Göteborg

I Göteborgs kjente park kan du feire midtsommer i grønne omgivelser. Bli underholdt av flere forskjellige folkedanslag eller ta en runde i område for å se på dyra i dyreparken.

Skjærgården i Göteborg

Göteborg er kjent for sin vakre skjærgård. Ta en dag ute ved havet for å feire midtsommer. Kle maistangen, dans og le i godt lag. Det finnes en rekke fine feiringer både på de nordlige og sørlige øyene. Disse når du enkelt med båt, bil, buss eller trikk.

Nääs

Bli med på en familiefest sammen med flere tusen andre sommerglade mennesker. Nääs slottligger like utenfor Göteborg i Floda. Her finnes det en unik blanding av natur og kultur, i grenselandet mellom by og bygd.

Trädgårdsföreningen

Feir midtsommer i en av Europas best bevarte 1800-talls parker. Feiringen starter fra 11 på morgen og fortsetter fram til kvelden. Her kan du også lage din egen blomsterkrans.

Gunnebo

I dag betraktes Gunnebo slott og trädgårdar som ett av Sveriges mest stilrene eksempler på neoklassisk bygningskunst, og her finner en av Västsveriges mest populære feiringer sted. Nyt en god fika fra kafeen eller hjelp til med å pynte stangen.

STOCKHOLM: 

Skansen i Stockholm

Tre dager til ende blir midtsommer feiret på Skansen i Stockholm, Sveriges kjente friluftsmuseum. På Skansen blir det program hele dagen med alt fra binding av blomsterkranser til sang og midtsommer-marked.

Fjäderholmarna

Stockholmere flest feirer midtsommer i den vakre skjærgården utenfor byen. På populære Fjäderholmarna kan du oppleve autentisk midtsommerfeiring med havet og svabergene som kulisser. Aktiviteter som fiskedam, godisregn og natursti starter kl. 13 og deretter spiller Husbandet opp til dans! 

Hyundai tar hele pallen i USA

Hyundai tar hele pallen i USA

NAF: Sjekk bilen før ferien! Her er de 5 vanligste årsakene til veiassistanse:

NAF: Sjekk bilen før ferien! Her er de 5 vanligste årsakene til veiassistanse:

0