IMG_6900.jpg

Hei.

Velkommen til min elbil, bil- og opplevelsesweb! Jeg reiser rundt i ulike biler, og prøver å finne spennende ting på veien som du kan ha glede av - i tillegg til det som er å si om de fine bilene, selvsagt!

Det er mye nytt å sette seg inn i når du skal konvertere til elbil. Jeg prøver ut forskjellige biler og "issues" som du forhåpentligvis kan ha glede av før du signerer hos bilhandleren.

Foreløpig har jeg lagt inn en del nyheter og snart kommer det flere biltester og ikke minst praktiske råd om hybrid-, plug-in hybrid- og elbiler, lading, ord og uttrykk, m.m.

Jeg håper du vil være med på reisen! 

Beste hilsen Gro

Elbilen Polestar 2: en lykkepille på fire hjul og strøm!

Elbilen Polestar 2: en lykkepille på fire hjul og strøm!

På elbilenes stjernehimmel, som Polstjerne, inntar Polestar 2 en sikker posisjon

Det finnes bare en polstjerne. Sydpolen har ingen, og Polarstjernen er polstjernen for den nordlige halvkulen. Det passer svært godt (og er sikkert ikke tilfeldig ment fra bilprodusenten) siden Polestar er svensk og Sverige er nærmere Nordpolen enn noe annet bilproduserende land. Og ikke nok med det, Polestar 2 er allerede en stjerne som utmerker seg på elbilenes stjernehimmel.

Polestar 2 har landet! Her foran Holmenkollen hoppbakke i Oslo.

Polestar 2 har landet! Her foran Holmenkollen hoppbakke i Oslo.

Polarstjernen er den stjernen som for tiden ligger nærmest himmelens nordpol, og er derfor en polstjerne. Polarstjernens avstand fra Jorden er ca 385 lysår og den er også den mest lyssterke stjernen i stjernebildet Lille Bjørn, α Ursae Minoris aka Polarstjernen.

Polestar 2 er ingen lysår fra Jorden. Den er her nå. Og ikke uten stor oppmerksomhet. Dette er en elbil mange har ventet spent på. Dette er Volvo’s stjerneskudd som har valgt sin egen bane utenfor Volvo, som et selvstendig «solsystem». Volvo’s elektrifiserte modeller kan leveres Polestar Engineered, dvs at den nye, avanserte teknikken er utviklet av Polestar, men i samarbeide med Volvo.

Polestar 2, som nevnt, er her nå. Så til de grader. Og ikke uten forventninger. Etter hva jeg har erfart så langt, har forventningene blitt innfridd. Og mer enn det, ifølge flere biljournalister og meg selv inkludert. Nykommeren er en perle, eller riktigere, stjerne! Den utfordrer plutselig Tesla Model 3, som hittil har hatt en suveren plass i samme segment og prisklasse. Senere kommer Model Y, Ford Mustang Mach-E, BMW i4, Audi Q4 e-tron… som utfordrere, så kampen om å være «polstjernen» blir utfordret, det er det ingen tvil om.

Polestar 2 er nå prøvekjørt av journalister i Sverige og Norge, og jeg var så heldig å være en av dem. På grunn av Covid-19 ble prøvekjøringen i Oslo fordelt på fem biler ganger tre dager med nye journalister. Jeg valgte meg raskt ut Thunder farge og Performance modell. Hallo, hvem velger ikke den modellen som har best ytelse når sjansen byr seg?  Med det sagt, er Pilot Plus (standard) svært godt utstyrt også og har de samme detaljene og finessene. Det er kun detaljer på ytelse som skiller. (Se egen oversikt over hva Performance pack inneholder lenger ned på siden).

UT PÅ TUR I DESIGN- OG MILJØBEVISST ELBIL

Det var vanskelig å velge hvilken bil å kjøre, bortsett fra at jeg ønsket å kjøre en med Performance pack. Valget mitt ble Thunder farge. En dyp, litt mørkere grå, som ser tøff ut. Fargevalget var Snow (hvit), Magnesium (lys, lys grå), Thunder og Midnight (svart). Moon, en mer gylden beige-grå (kanskje en anelse champagne?), var dessverre ikke blant bilene på testkjøringen. Hadde den vært en opsjon, hadde jeg valgt den.

Luksusproblemer selvsagt, når man er så heldig å få være blant de aller første som får kjøre Polestar 2 i hele verden!  Forventningen var sitrende og det var helt nydelig å sette seg bak rattet i en splitter ny Polestar 2. Setene er trukket med et svært fleksibelt og bærekraftig tekstil, Charcoal Weave Tech i harmoni med Black Ash Deco. Fancy betegnelse til side, materialet Weave Tech er et 100% vegansk materiale som har et glatt, mykt og sporty utseende, som kan minne om en våtdrakt. Ifølge sjefsdesigner Maximillian Missoni er det bevisste materialvalget en del av designprinsippet til Polestar der «less is more». Dempet eleganse med et tidsriktig, bærekraftig tekstil i kombinasjon med svartmalt tredekor. Ingenting flashy, men pent, kult og balansert. Dette er hva jeg kaller god design. Å bruke materialer som kan brytes ned er et bevisst valg som skal ha honnør, fremfor et typisk valg som kunne vært med fiber og plast, som aldri forsvinner. Dette vil jeg ha mere av, Polestar! Det er også spenstig å male trevirket svart (Black Ash), fremfor å fremheve det som de fleste gjør. Når det er sagt, dersom du velger skinn-interiør i Polestar 2 heter tilvalget Barley, en ventilert (perforert med hull) skinntrekk i bygg-mønster (som kornsorten bygg) akkompagnert av rekonstruert tre (brunt). Tilvalget koster kr. 40.000. Trevirket i interiøret er rekonstruert, det vil si at det er gjenbrukt fra bjørkefiner rester og rekonstruert til ensartet finer. Ingen leftovers her altså.

Det er vanskelig å beskrive følelsen av å sette seg inn i Polestar 2, uten å nevne detaljene som Polestar selv legger vekt på i sin beskrivelse av sin vekt på at dette er et minimalistisk mesterverk der det er brukt nye teknikker og materialer.  De sier selv at dette er en ny definisjon av design, og da vil jeg gjerne fremheve det som understreker detaljene, som også (ifølge Polestar) har et formål.

Jeg fikk førstevalget som ble Thunder farge med Performance Pack. Herfra er det bare å komme seg ut og kjøre. Ingen tid å miste.

Jeg fikk førstevalget som ble Thunder farge med Performance Pack. Herfra er det bare å komme seg ut og kjøre. Ingen tid å miste.

 GOOGLE ASSIST OG ANDROID AUTOMOTIVE

Altså, jeg setter meg bak rattet, som for øvrig også er trukket med vegansk materiale, og bilen er klar. Det vil si, den har ikke startknapp eller nøkkel. Den registrerer meg (føreren) og mitt «avtrykk» i førersetet. Bilen «skrur seg på» og skjermen er klar for kode og deretter er det bare å si til Google Assist hvor jeg ønsker å kjøre. Som det første i verden er Polestars Android-baserte infotainmentsystem integrert i bilens eget operativsystem. Thomas Ingelnath, Polestar’s toppsjef, bekreftet i et nettintervju etter testkjøringen, at det er bevist at talestyring er tryggere enn touch- eller knappestyring. Jeg er ikke vant til å bruke talestyrte «dingser», men akkurat dette har jeg ventet på og føler også at det er tryggere enn alt annet som må justeres når man kjører bil. Det var «piece of cake» å fortelle Google Assist at jeg ville kjøre til Operahuset i Oslo som første stopp. Normalt sett hadde jeg kanskje følt meg dum som pratet med en «boks», men vissheten om at dette er veldig trygt i en trafikksituasjon, avgjorde uteblivende dumhetsfølelse. Du skjønner kanskje hva jeg mener, selv om svært mange har stemmestyrte dingser hjemme og har overvunnet dette for lengst. Systemet kalles Android Automotive. Det er også mulig å koble til smarte husholdningsapparater til Google Assist slik at de virker fra bilen. Du kan skru på varme og lys for eksempel. Det Android-baserte operativsystemet er alltid koblet til internett, oppdateres kontinuerlig og fungerer med alle smarttelefoner. Som elbilist er det kjekt å vite hvor det er ledig lademuligheter. Det kan systemet fortelle.

Her ser du hvor rent og oversiktlig designet på førersiden er. Skjermen er stor og oversiktlig og dashbordet har også overført, detaljert kart ved navigasjon. Et lite fingerdytt på skjermen og du kan snakke til Google Assist som gjør jobben mens du …

Her ser du hvor rent og oversiktlig designet på førersiden er. Skjermen er stor og oversiktlig og dashbordet har også overført, detaljert kart ved navigasjon. Et lite fingerdytt på skjermen og du kan snakke til Google Assist som gjør jobben mens du har øynene på veien. Du ser også utvendig speil som er uten ramme og dermed mer aerodynamisk pga størrelsen.

KJØREEGENSKAPER

Første stopp var Operahuset i Oslo. Det er et sted der det er fint å ta bilde av bilen med Operaen og nye Lambda i bakgrunnen. Dessverre var det ekstremt motlys, men bilde ble tatt og jeg kjørte videre til Bærums Verk. Litt bykjøring først og deretter landeveiskjøring med kurver, for å kjenne litt på kjøreegenskapene. I bybildet i Oslo var det åpenbart mange som stirret langøyde etter «min» Polestar 2. Du vet, en ny elbil på markedet som ser ut som en bil (ikke kasse på fire hjul) og har den rette mystikken i markedsføringsopplegget, det er en god kombinasjon. Det kan jeg bekrefte. Polestar 2 er en elbil mange har hørt om, sågar bestilt, og ingen sett trillende rundt i Oslo og omegn. Polestar Space åpnet i vinter og har utstilte biler, men det er også det. Klart folk ser langt etter denne elbilen. Bare det at folk (mest menn) ser etter den og registrerer den i trafikkbildet, understreker at den har et godt design, synes jeg. Jeg har kjørt biler som koster langt, langt over det tre-dobbelte, men som ingen snur seg etter…

Oslo Operahus i bakgrunnen med det nye Munch-museet Lambda ved sin side. Designbilen Polestar 2 i forgrunnen med markant synlige baklys.

Oslo Operahus i bakgrunnen med det nye Munch-museet Lambda ved sin side. Designbilen Polestar 2 i forgrunnen med markant synlige baklys.

En rask akselerasjon ut av et lyskryss gav andre skikkelige god-følelse. (Den første var å sette seg inn i bilen). Denne fjonge bilens akselerasjon er på 4,7 sekunder fra 0 til 100. Det er absolutt godkjent og vel så det. Det er min påstand at elbiler, fordi de akselerer raskere, gjør oss til bedre og tryggere bilister. Vi kan reagere raskere og det kan være avgjørende. Med en elbil som har en effekt på 300kW, dvs 408 hk, må man selvsagt passe seg for ikke å tråkke for hardt på gassen og blåse alle fartsgrenser. Takk og lov for adaptive cruise control. I Polestar 2 var den lett å finne og lett å bruke. Ingen (!) burde kjøpe ny bil uten denne typen kjøreassistent. Like bra i kø-kjøring for automatisk bremsing når trafikken foran bremser og landeveiskjøring, for å holde fartsgrensen og kjøre økonomisk. Og er det noe man tenker mye på ved elbilkjøring er det forbruk av strøm.

Ut av byen, over Smestad-krysset i retning Røa og Bærums Verk, begynner gassfoten virkelig å like seg. Akselerasjonen er som lovet, veldig bra og jeg må begrense meg og dempe farten så jeg ikke går på en smell i første fotoboks ved den amerikanske ambassaden på Huseby. Jeg lengter etter å få trykke klampen i bånn, men med de svært kjedelige fartsgrensene ut til Bærums Verk, 60 og 70 km/t, må gassing ut av lyskryss og rundkjøringer gjøre susen og fokus legger jeg på bilens villighet til å følge kurvene. Den reagerer som en leopard, myk, lett og listig, og smyger seg rundt svingene (selv når jeg drar litt på) uten at jeg føler at det blir ukorrekt. Bilen sitter som et skudd og med diverse muligheter for demping osv (som jeg ikke hadde tid til å prøve tilstrekkelig) er dette en bil som holder hva den lover i kjørespenst og komfort. Det er skikkelig gøy å være på tur og sjelden har det vært morsommere å bremse ned og akselerere ut av rundkjøringer og kryss. Bilen lystrer som en dressert hund.

Jeg tar noen fine bilder utenfor porten til godseier Løvenskiold. Synes bilen passer godt der. Like godt som foran Operaen, en graffitimalt murvegg i Oslo sentrum, Holmenkollbakken og Frognerseteren, for å nevne noen steder jeg stoppet på turen. Den passer overalt og selv en godseier bør tenke at dette er en bra bil å ha i innkjørselen. En elbil som ser ut som en million dollars og gir premium følelse. Premium er det bilbransjen higer etter, utenom hyperbiler, da. Dette er premium nok for meg.

I bakkene opp og ned i Holmenkollen er bilen en lykkepille. Den reagerer spontant og smyger seg opp alle kurvene og ned igjen regenererer den også litt strøm. Det skal bli moro å kjøre bilen senere og teste ut dette ytterligere.

Sett ovenfra ser du at panoramataket går hele veien ned bak. Polestar 2 har også en svart beskyttelses-kant rundt hele bilens nedre rammeverk.

Sett ovenfra ser du at panoramataket går hele veien ned bak. Polestar 2 har også en svart beskyttelses-kant rundt hele bilens nedre rammeverk.

LYD

På veien fra Bærums Verk til Holmenkollen har jeg god anledning til å sjekke lydanlegget. Lyd og støy utenfra har jeg ikke tenkt på og når jeg virkelig hører og kjenner etter, er alt så mykt og stille som det kan forventes. Google Assist får beskjed om å sette på den spillelisten som er klargjort i Spotify og jeg tester lydnivået. Skarp, full og mektig lyd er alt jeg kan si. Jeg liker å kjøre bil alene. Da kan jeg spille musikk på full guffe og la tankene gå. Det er min form for meditasjon. Lange bilturer, Dire Straits m.fl. og full frihet. Vi har alle våre preferanser. Bilkjøring er en av mine.

Dirac og Harman Kardon har utviklet lydmiljøet i Polestar 2. Ifølge produsenten har de blitt valgt fordi de kunne levere en kompromissløs standard og oppfylle kravene til at alle i bilen, uansett hvor de sitter, skal ha optimale, tredimensjonale lytteforhold. Diracs Unison-teknologi sørger for rett akustikk og rask og presis justering av lydsystemet. Polestar har hatt som mål at du skal føle musikken, ikke bare høre den og mener at de har klart det. For meg, som ikke er noen faglært lydperson, virket alt eksemplarisk.

RAMMELØSE SPEIL

Polestarr 2 har «små» speiler, 30% mindre totalvolum, uten at de er mindre. De følger less is more prinsippet, som gir et stilrent og elegant uttrykk. Det som likevel er det beste er at bilens aerodynamikk er bedre fordi rammehusene til speilene er mindre. Rart ingen har gjort dette før… Det ser bra ut og er smart.

LYS

Polestar 2 har LED front- og baklys. Baklysene har en stram og spesiell form som gjør bilen lett gjenkjennelig når du for eksempel kjører bak den i mørket. Det har du kanskje også lagt merke til, at du kan kjenne igjen en del biler på lyktene? Polestar 2 har lett gjenkjennelige frontlykter som er origamiinspirert med 84 individuelt kontrollerte piksel-LED-er. De markante baklysene kan, ved hjelp av følere, skifte intensitet etter omgivelsene. Ved sterk sol skinner de kraftigere og i mørke nedjusteres lysstyrken for blant annet å spare strøm.

SIKKERHET

Polestar har Volvo i ryggraden. Dermed er også fokus på sikkerhet en topp prioritet. Polestar 2 leveres med det siste innen sikkerhetssystemer og som leverandøren sier skal være «en andrefører som aldri hviler». ADAS (Advanced Driver Assistance System):

-          Kollisjonsdemping

-          Pilot Assist – kan slås av/på, hjelper ved akselerasjon, bremsing og styring opp til 130 k/t

-          Systemer for registrering av andre kjøretøy og trafikanter

-          AEB – autonom nødbremsing

-          Batteriet beskytter, i tillegg til å levere strøm, og stiver av og plasseringen skal gi bedre kjøreegenskaper. Det reduserer støy og vibrasjoner. Høyspenningssystemet automatiseres og kobles fra resten av bilen ved kollisjon og en SPOC-blokk (en aluminiumblokk på hver side av rammen foran) minsker faren for at batteriet blir utsatt for kontakt ved bl.a. kollisjon.

-          Nedre del av bilens karosseri er utformet for å absorbere energi i en evt. Frontkollisjon og reduserer muligheten for at batteripakken skades.

-          To kollisjonsputer bygget inn i forsetene som beskytter personene foran fra begge sider.

-          AVAS (Acoustic Vehicle Alert System) – lydvarslingssystem

KONKLUSJON

Polestar holder hva de lover. Polestar 2 har de egenskapene som gjør den spesiell. Dette er en elbil som gir riktig god «value for money». De som nå venter spent på bestilte biler kan glede seg stort. De blir ikke skuffet, selv om de har kjøpt elbil uten å ha prøvekjørt først. Og til dem som vurderer å kjøpe ny elbil har jeg bare en ting å si, Polestar 2 er en elbil som oppfyller mange krav hos nordmenn. Den kan dra henger og ha takstativ og har plass til familien. Og i tillegg er den lekker. Den har de rette design elementene og teknisk er den fremtidsrettet og moderne og fullspekket med det du trenger og mere til. I rest my case.

IMG_4712.jpg

TEKNISKE SPESIFIKASJONER

-          2 elektiske motorer, bak- og forakse

-          Rekkevidde: 470 km

-          Effekt: 300 kW / 408 hk

-          Kapasitet: 440l

-          Dimensjoner (L/H/B): 4,6 m / 1,48 m / 1,98 m

-          Batterier: 78 kWh i 27 moduler

-          Akselerasjon: 0-100 på 4,7 sekunder

-          Dreiemoment: 660 Nm

-          Seter: 5

Priser fra kr. 469.000,-

Performance pack, som navnet tilsier, er en ytelses-pakke med:

- oppgradert bremsesystem (foran + bak, Brembo foran)

- Öhlins dual Flow Vales støtdempere

- 20" svart polert 4 Y-eikers smidd lettmetall felger

- sikkerhetsbelter i fargen Swedish Gold (knallgul)

- gullfargede (knallgule) ventilhetter

- taksegmenter i svart høyglans

Pris kr. 40.000,-

DETALJER

På tur til Fredriksvern i Stavern og Fredriksten i Halden med KIA e-Soul

På tur til Fredriksvern i Stavern og Fredriksten i Halden med KIA e-Soul

Velkommen til mine biltester!

Velkommen til mine biltester!

0